Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Veliki_petak_Cetinje.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 22. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је синоћ у Цетињском манастиру јутарњу службу Великог петка са читањем 12 одломака из Еванђеља о страдањима Христовим, а јутрос Царске часове.

У поподневним часовима служена је вечерња служба Великог петка са изношењем Плаштанице.

„Велики петак се није догодио само у древна времена“, рекао је Владика Амфилохије у проповиједи вјернима након изношења Плаштанице. „То што се догодило на Велики петак је нешто што траје у односу на Христа и у односу на оне који су Христови кроз вјекове. И ова година је, ево, година Великог петка, на дјелу, година гоњења и прогоњења и распећа Христовога. Разапињу га сви они који се Њега одричу и који га каменују, сви који се отуђују од Њега невјерјем и маловјерјем и сујевјерјем, сви они који Светиње Његове скрнаве и презиру и који би хтјели да поново продају Њега и Његову Светињу, Цркву Његову и оне који су Њему служили за тридесет сребрника“.

„Кад чујемо да хоће да претворе храм Пресвете Богородице на Ћипуру у музеј, што значи у мртвачницу, нама је јасно зашто се то чини. Они би хтјели да за сребренике продају земне остатке краља Николе и краљице Милене и утемељивача овога града Ивана Црнојевића. Хтјели би да зарађују паре на њима, па зато хоће да одузму тај храм од Цркве Божије“.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201112[/picasa]

„Они то хоће да учине на начин на који су разорили храм Светог Петра Цетињскога. Распета је црква Светог Петра Цетињскога на Ловћену, распете су кости Петра Другог Петровића Његоша. Подигли су маузолеј и у њега га затворили као у гробницу, да би зарађивали паре на њему. А те паре које се стичу преко свештеног гроба Петра Другог Петровића Његоша и преко разорене цркве његове шта су друго до оних тридесет сребрника за које је Јуда издао Христа“.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201103[/picasa]

„Исто тако они који хоће цркву на Ћипуру да оскрнаве, у музеј да је претворе, и они би хтјели да за тридесет сребрника Светиње Божје да продају. И цркву на Ћипуру, и цркву Светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици, и цркву Свете Тројице на Румији“.

„Велики петак и Пилатов суд траје свуд над Христом Господом и наставља се. И увијек је власт она која Њему суди. И они који се, попут ондашњих Јевреја, саблажњавају Господом“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У Цетињском манастиру вечерас је служено Јутрење Велике суботе са читањем Статија, у спомен Христовог погребења и Литијом која је Плаштаницу пронијела око цркве на Ћипуру и Биљарде назад до манастира.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201102[/picasa]

Митрополит Амфилохије служиће сјутра на Велику Суботу Свету литургију у храму Светог Николе у Котору, са почетком у девет часова, када ће почети и служба у Цетињском манастиру коју ће служити цетињски свештеници и свештеномонаси.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This