Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/casopis_Svetigora.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 20. априла (Светигора прес) – Васкршњом посланицом Његове светости Патријарха Иринеја започет је мајско-јунски двоброј часописа Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који је изашао из штампе уочи највећег хришћанског празника – Христовог васкрсења.

Након Патријархове посланице слиједи Васкршња порука Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. И тако редом о Васкрсу и осталим занимљивим темама на осамдесет страна…

У духу празничне васкршње тематике су и двије рубрике из богословља, предавање Епископа Јована Пурића под називом Химнологија у служби предстојећих празника и богословље о. Мајкла Шанбура о Божанственој литургији и васкрсењу.

За васкршње празнике велики оптински старци су својој духовној дјеци и свим чедима слали посланице. У новом броју Светигоре наћи ћете посланицу Амвросија Оптинског и уопште нешто о тој традицији писања васкршњих посланица. А онај који је све људе стално поздрављао васкршњим поздравом – Христос Воскресе, радости моја! – свети Серафим Саровски данас почива у Серафимо-Дивјејевском манастиру о коме говори др Далибор Петровић.

Кроз репортаже Раја Војиновића сазнаћете како је прослављена Недјеља православља на Цетињу, како је протекла Светосимеоновска литија кроз Подгорицу, са које Светигора преноси бејседу Бећира Вуковића, како су прослављене Благовијести на острву Бешка на Скадарском језеру, Младенци у Подгорици. Ту је и путопис о посјети старој српској престоници – Скадру граду.

Васкршњи број читаоце ће разонодити и занимљивим разговорима, овога пута са амбасадорком Украјине, Оксаном Сљусаренко, затим са кик–боксером Иваном Стругаром и са психологом Милорадом Симуновићем.

Предраг Вукић пише о Призрену као литерарној инспирацији црногорских господара, др Ксенија Кончаревић поводом јубилеја, о Фјодору Достојевском – Заточнику љубави Христове, Јован Маркуш о Деведесетогодишњици упокојења краља Николе.

Матеј Арсенијевић износи приказ Изабраних дјела Митрополита Амфилохија у тридесет пет књига.

Оливера Балабан у рубрици Мајке хришћанке пише о Јелени Анжујској. Старечник су припремиле сестре из манастира Рустово и посвећен је старцу Јосифу Ватопедском.

Шароликост овог празничног броја допуњена је предањима ( о светом Петру Цетињском), поезијом ( Милутин Мићовић), преводима(Књига Јестирина Митрополит Амфилохије), приказима, саопштењима о разним актуелним збивањима и поменима (монаху Захарију, оцу Боривоју Косорићу и младом Александру Вукомановићу), јер васкрсења не бива без смрти.

Најактуелније вијести из живота Помјесних цркава, отачаствене Цркве, Митрополије црногорско-приморске и из свијета налазе се на потоњим страницама васкршње Светигоре.
С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This