Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 21. априла (Светигора прес) – Поводом Елабората Владе Црне Горе о оправданости реорганизације Народног музеја и Центра Његош, усвојеном на предлог Министарства културе, којим је планирано да се Црква Рођења Пресвете Богородице на Ћипуру прогласи ”маузолејем црногорских господара” и на небивали начин одузме од Цетињског Манастира и Митрополије Црногорско-Приморске, Правни савјет Митрополије је одлучио да предузме све неопходне кораке како би се Светиња заштитила и остала оно што је вјековима била – темељ и саставни дио Цетињског Манастира. Дужни смо да укажемо да је неодговорним односом према овом питању, јавност доведена у заблуду да је Црква на Ћипуру одузета од Митрополије и предата у надлежност Народном музеју Црне Горе.

Са жаљењем констатујемо да нико од представника Митрополије није учествовао у припреми овог документа, а о његовом постојању смо сазнали медија. Црква на Ћипуру је 1961. године проглашена за споменик културе и у црквеном је власништву. Иако је она у јавности позната као ”Дворска црква” дужни смо да подсјетимо јавност да то није њен прави назив те да никада није представљала дио имовине династије Петровић-Његош. Блаженопочивши Краљ Никола је у свом тестаменту побројао и својим потомцима расподијелио своју владарску и личну имовину, а у њему се не помиње ни Црква на Ћипуру ни Црква Св. Димитрија на Крушевцу. Министарству културе то није сметало да Елаборат постави на нетачној и неистинитој претпоставци по којој наводно ”Црква на Ћипуру представља дио државне имовине сходно важећем Закону о државној имовини”. У прилог наше тврдње свједочи и обиље државних и црквених докумената од времена обнове овог храма на темељима првобитног Црнојевића Манастира, преко активности око преноса посмртних остататака краљевске породице у тај храм, па све до дана данашњега (тражење ондашње црногорске власти да се Митрополије као власник храма сагласи око сахране краљевске породице у храму на Ћипуру).

У Елаборату је грубо игнорисана и чињеница да је Министарство финансија као надлежни другостепени орган у законитом поступку поништило рјешење Управе за некретнине од 2005.г. којим је ова Светиња без правног основа укњижена као својина Пријестонице.

Неистините су и тврдње да је било ком грађанину забрањен приступ Цркви на Ћипуру. Митрополија Црногорско-Приморска и Цетињски Манастир примају све грађане без обзира на њихову припадност, али је чињеница, важећа у читавом свијету,  да обреде у православним храмовима могу да обављају само канонски православни свештеници.

Из напријед наведених разлога, Правни савјет ће уложити максималан напор да се на законит начин и у законитом поступку очува ова Светиња Митрополије Црногорско-Приморске, као и храм на Крушевцу.

Правни савјет посебно указује на грубе злоупотребе и неједнака поступања појединих чиновника МУП-а Црне Горе којим се свештеницима и монасима, који деценијама живе у Црној Гори, одузимају лична документа. Недопустиво је да се само свештенство и монаштво на овај начин прогања и омета у вршењу свештеничке службе у Црној Гори, иако је познато да је ријеч о стеченим правима и чињеници да десетине хиљада грађана Црне Горе има идентичан правни статус.

Правни савјет је примио обавезу да у што скоријем року размотри и предузме неопходне правне радње ради покретања судских поступака за обнову срушене Цркве Светог Петра Цетињског на Ловћену и повратка иконе Богородице Филермосе у црквено власништво.

ИЗ ПРАВНОГ САВЈЕТА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This