Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/2011.04.20_Jeleosvecenje_Mitropolit.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 20. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Г. Амфилохије служио је данас, на Велику сриједу, у Цетињском манастиру, са почетком у 15 часова Свету тајну јелеосвећења.

„Нека би Свето уље којим смо се помазали било нама на освећење ума и срца, на очишћење душе и тијела“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи.

„Нека би било на припремање духовно, кроз покајање и исповијест, за причешће Светим даровима на сјутрашњи Велики четвртак, када је прадревни обичај био да се сви хришћани на тај дан причешћују, јер је то дан када је Господ установио Тајну вечеру у Јерусалиму“.

„Тада је благословио хљеб и рекао: Узмите, једите, ово је тијело моје које се за вас ломи за отпуштење грехова. И узевши чашу благослови и рекао: Пијте из ње сви, ово је крв Моја новога завјета. Тако је установљена Света тајна причешћа и тако Црква ради од првих времена до данас и тако ће она радити у спомен Господњих страдања, у спомен Његове смрти, Његовог Распећа и Његовог Васкрсења до краја свијета и вијека“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Јелеосвећење – (гр. ευχελαιον, молитва + ελαιον, уље): јелеосвећење, благосиљање јелеја (уља): тајна у којој болесник, помазивањем освећеним уљем и свештениковим призивањем благодати Светога Духа, прима исцељење тела и опроштај грехова. Непосредно место које говори о овој Тајни налази се у посланици Светог Апостола Јакова 5,14-15: “Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је гријехе учинио, опростиће му се”. Једна од месијанских Христових служби јесте чудотворење, онако као што произлази из седам јеванђелских зачала која се читају на тајни јелеосвећења (Лк. 5, 25-37; 19,1-10; Мт. 10,1,5-8; 8,14-23; 25,1-13; 15,21-28; 9,9-13).

Презвитери Цркве, силом Духа Светога, продужују у Цркви службу коју је сам Исус поверио Својим Апостолима: “И отишавши [Дванаесторица] проповиједаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцјељиваху” (Мк. 6,12-13). Тајна исцељивања молитвом и помазивањем уљем не треба да се меша са харизмом исцељења (1. Кор. 12,28). Исцељење телајесте један од претходећих знакова Царства Божијег; јер се сила Господа показивала у исцељењима (Лк. 5,17).

Pin It on Pinterest

Share This