Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201107[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/17.04.2011_Sa_sahrane_o.Bora_Kosorica.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 16. aприла (Светигора прес) – У Сопотници – Новом Горажду код средњовјековног храма Св. Ђорђа 13. априла је сахрањен високопречасни протојереј-ставрофор Боривоје Косорић, пензионисани свештеник Митрополије црногорско-приморске, који се након краће болести упокојио дан раније 12. априла у Вишеграду.

Опијело је служио Високопреосвећени Митрополит дабробосански Николај уз саслужење више од двадесет свештеника Митрополије Дабробосанске и Црногорско-приморске.

Протојереј-ставрофор Данило Црногорац се у име свештенства опростио од оца Боривоја пригодном бесједом говорећи о његовом часном и ревносном свештеничком служењу и ратном страдању.

У име Митрополита Амфилохија, свештенства Митрополије црногорско-приморске и Богословије Св. Петра Цетињског, на гробу је саучешће породици пренио протојереј Обрен Јовановић, секретар Митрополије, нагласивши како је отац Боривоје био и јесте примјер младим генерацијама свештеника како се служи Цркви и народу Божјем.

«Ми млађи свештеници увијек смо се дивили његовој кротости и његовој честитости која је избијала из његовога свијетлога лика. Када видимо њега, тако дивнога, онда се запитамо како човјек долази до тога да та љепота и та честитост живота избије на крају његовога живота? Као што добро дрво добре плодове доноси, тако је их је отац Боро сабирао читавог живота. Живот му нимало није био лак, али уз крсноваскрно страдање он је свој крст заиста изнио часно и поштено».

«Он је био право освјежење за нас. И био нам је свима узор како треба да живимо и радимо, како да се Богу молимо, Господа да проповиједамо и славимо. Гробови његових предака свједоче да је он то сјеме одавде донио код нас у Црну Гору. Заблагодарићу Богу што нам је дао овако дивне старце који су нам показатељи како треба да живимо, чему да стремимо», рекао је отац Обрен.

Поред оца Обрена на сахрани су из Митрополије Црногорско-приморске учествовали још и протосинђел Методије Остојић, игуман Цетињског манастира, протосинђел мр Кирило Бојовић, професор Цетињске Богословије, ђакон Игор Балабан, референт Црквеног суда, монах Матеј Вуксановић, келијник Митрополита Амфилохија и монах мр Павле Кондић, управник Архива Митрополије.

Отац Боро почива на гробљу поред Храма Св. Ђорђа као девети свештеник из лозе Косорића.

Прота Боривоје је рођен 31. јула 1931. године у Горажду у породици са вјековном свештеничком традицијом. Након што је 1956.г. завршио Богословију Св. Саве у Београду, ондашњи митрополит Дабробосански Нектарије Круљ рукоположио га је у чин ђакона на Савиндан 1957. године, а три дана касније и у чин презвитера.

Службовао је као парох у Фочи, па потом у Горажду у Митрополији Дабробосанској, све док није, због ратних дешавања, 1992. године био принуђен да напусти своје мјесто службовања, када долази у Црну Гору. На Цетињу благословом митрополита Црногорско-приморског Амфилохија преузима дужност економа обновљене Богословије Св. Петра Цетињског, а 1994. године бива постављен на дужност пароха тиватског, на којој остаје 15 година све до свог пензионисања 2009. године.

Прота Боривоје је за собом оставио супругу, два сина, једну кћерку, унучад и осталу родбину.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This