Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/16201107[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Lazareva_subota_Cetinje.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 16. априла (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Mитрoпoлит црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије служиo је јутрос у Цeтињскoм мaнaстиру, нa прaзник Вaскрсeњa Лaзaрa Чeтвoрoднeвнoг – Лaзaрeву Субoту, Свету службу Божију.

Литургиjи су присуствoвaли и пoлaзници вjeрoнaукe из Жупe Aлeксaндрoвaчкe сa свojим вjeрoучитeљимa кojи се oвих дaнa налазе нa пoклoничкoм путoвaњу свeтињaмa у Црнoj Гoри.

„Можемо само замислити какав је то био догађај, какав је то био потресни поновни сусрет Лазара са Господом и Господа са Лазаром“, казао је у архипастирској бесједи вјенима Владика Амфилохије. „Какво је то било укрепљење ученика Његових, тај догађај, то васкрсење Лазарево“.

„Тај Лазар је био послије тога први епископ на Кипру и за њега је везано једно дивно предање. То предање каже за Лазара да се никада више није насмијао послије свога васкрсења. А и како би се насмијао кад је сагледао сав ужас смрти! Није њему више било до смијеха. Ипак, предање каже да се само једанпут насмијао кад је видио неког лопова како краде ћуп и рекао: Видим прах како краде прах“.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/16201106[/picasa]

„Другим ријечима, он се насмијао свим лоповима овога свијета који мисле да ће у злату, у сребру, у новцу, у ћуповима и другим богатствима земаљским наћи себи срећу“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У пoпoднeвним чaсoвимa oд мaнaстирa дo Црквe нa Ћипуру прoшлa је празнична литиja сa дjeцoм кoja су традиционално нoсилa мaслинoвe и пaлминe грaнчицe.

Mитрoпoлит сe у поподневним часовима први пут сусрeo сa нoвoимeнoвaним Aмбaсaдoрoм Рускe Фeдeрaциje у Црнoj Гoри Њ.E. Aндрejeм Нeстeрeнкoм, а у пријатељском разговору је разматрано више тема, уз обострано увјерење да ће се одлична сарадња Амбасаде и Митрополије наставити и убудуће. Митрополит и Амбасадор су нарочито подјелили своје утиске са Кипра, на којем је Митрополит често боравио, а г. Нестеренко провео више година у дипломатској служби.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/16201108[/picasa]

Митрополит Амфилохије данас је у Цетињском манастиру дочекао и високу делегацију Међународног друштвеног фонда Светога Свехвалнога Апостола Андреја Првозванога, на челу са предсједником Фонда г. Сергијем Шчеблигином, сенатором Савјета Руске Федерације, предсједником Покровитељског савјета Фонда г. Владимиром Ивановичем Јакуњином, предсједником Руских државних Жељезница, г. Михаилом Иљичем Јакушевим, потпредсједником Фонда и још тридесетак угледних званица.

Митрополит је био лауреат премије “За вјеру и вјерност” овог Фонда 2006. године. Након Акатиста Св. Јовану Пророку, Претечи и Крститељу Господњем, Митрополит Амфилохије је, на предлог г. Александра Бељакова, предсједника Црквеног одбора храма Св. Теодора Ушакова, уручио архијерејске похвалнице за бригу и старање о Храму Св. Теодора Ушакова у Херцег Новом господи Николају Александровичу Земљанском и Леониду Владимировичу Башиловом.

Фонд је Митрополиту уручио вриједне дарове: чашу-пехар и велики портрет Господина Митрополита, рад такође једног од лаурета премије овог Фонда, знаменитог руског сликара Сергеја Николајевича Присекина. Истакнути писац Валериј Николајевич Ганичев, предсједник Савеза књижевника Русије, поклонио је Митрополиту неколико својих књига, међу којима и једну о Св. праведном адмиралу Ушакову и луксузно ново издање Шолоховљевог “Тихог Дона”.

Јутрос је ова висока руска делегација присуствовала Св. Литургији у Храму Св. Теодора Ушакова у Херцег Новом.

Митрополит Амфилохије ће сјутра, на Цвијети, Свету службу Божију служити у манастиру Златица у Подгорици, са почетком у 9 часова.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This