Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201105[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8525/BESKA_07.04.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 07. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Mитрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством и вјерним народом служио Свету архијерејску литургију у манастиру Благовијести Пресвете Богородице на острву Бешка на Скадарском језеру.

„Благочестива кћерка великомученика Лазара Косовског Јелена је, надахнута Духом Светим, подигла ову своју задужбину посвећену свеспасоносном и великом догађају Благовијести“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи сабраним вјерницима.

„Од тада, па до данас се чује, а надамо се и до краја свијета и вијека на овом мјесту чуће се та блага вијест, та виујест архангела Гаврила у којој је утјеха и спасење свеукупног рода људског, вијест о рођењу од Пресвете Дјеве Сина Божјег Јединородног“.

„Она купина неопалима била је предуказање управо Пресвете Богородице, оне која је шира од небеса и у коју се уселио огањ Духа Светога и којас је родила Спаситеља свијета. А свако мјесто на земљи гдје се чује та блага вијест и гдје постоје оваква свједочанства као што је овај храм њој посвећен и тој благој вијести, свако то мјесто се на неки начин преображава и постаје купина неопалима из које се чује глас Господњи и јавља блага вијест роду људском, свим земаљским народима, свим покољењима, па ево и нама данас сабраним на овом мјесту“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије и окретања славског колача додијељена је књижевна награда „Јелена Балшић“ пјеснику Ранку Јововићу.

Др Душко Бабић прочитао је образложење жирија. Благодарећи за ово високо признање Јововић је рекао да је Јелена Балшић «можда прва жена код нас Срба која је остварила, сачинила, оставила пјесничке записе у епистоларној форми. Њен живот је велика, комплексна историја оног доба кад се распадало у крви и пакленим мукама славно Српско царство».

«А ево и до дан данас нашим мукама нема краја. Ја ову нагладу примам и као молитву и као муњу. Тако и мислим, тако сам и крстио овај мој избор који се награђује с оним другим насловом: Не окрећи главу од мене, Господе. Дух ове награде је дух иконе у моме срцу».

«Нека Бог да да ова мука и велика мржња против нашег народа макар ослаби, макр од ове наше браће, данас антисрба у Црној Гори, који ево по некој вишој неправди држе власт у нашој несрећној, некад његошевској Црној Гори. Даће Бог да се опамете, па да се сви, као само пролазници на овој пустој земљи, изљубимо са осјећањем да је живот пролазан, а да су људска дјела и недјела трајна», рекао је Јововић.

Одржана је и свечана академија на којој су учествовали Хор «Свети кнез Лазар» и глумци Народног позоришта из Крушевца Момир Брадић, Весна Павловић и Љиљана Ђоковић, коју је митрополит Амфилохије одликовао архијерејском граматом.

Данашњем сабору у манастиру Бешка присуствовали су и амбасадори Србије и Грчке Зоран Лутовац и Манолис Пападогиоркакис, као и савјетник у Амбасади Руске Федерације Сергеј Феропонов.

Митрополит Амфилохије данас је посјетио и манастир Златицу у Подгорици, а вечерас је у Амбасади Руске Федерације присуствовао опроштајном пријему одлазећег амбасадора Јакова Герасимова.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This