Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201114[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Risan_06.04.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 6. априла (Светигора прес) – Данас је у Рисну одржано братско сабрање са исповјешћу свештенства Архијерејског намјесништва бококоторског, које се традиционално одржава током Свете Четрдесетнице – Часног Поста.

Сабрање је започело Службом Пређеосвећених дарова у цркви Св. Првоврховних Апостола Петра и Павла у Рисну, коју је уз саслужење свештенства и вјерног народа служио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, на којој се причестио велики број вјерника.

«Улога хришћана је да буду Христови свједоци», рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима. «На првом мјесту, они који су у Цркви Божјој епископи, свештеници и ђакони, али подједнако и сви вјерни Хрису Богу дужни су да својом вјером, својим животом свједоче Господа».

«Дужни су да свједоче да су они изабрани из овога свијета и да су они призвани да буду носиоци велике и Свете тајне Царства небескога», рекао је Владика Амфилохије.

Током Свете Службе Божије, Митрополит Амфилохије је одликовао чином игуманије дугогодишњу настојатељицу манастира Светог Георгија у Бањи код Рисна монахињу Харитину.

«Нека благослов Мајке Божије и Светог великомученика Георгија у чијој обитељи служиш већ неколико година, буде на теби и на сестринству над којим те је Господ поставио да будеш његова настојатељица и игуманија», рекао је Митрополит Амфилохије.

«По ријечи Господњој, Он сам није дошао да му служе него да служи и да живот свој полаже за ближње своје. Тако и свако служење у Цркви Божјој, без обзира о којем дару се ради јесте служење и призив на служење и на приношење на жртву миомирну Господу нашем Исусу Христу и онима који су Његови, народу Његовом Божјем и онима који су нама повјерени», рекао је Владика.

Након Службе је архимандрит Варнава, игуман манастира Савине, исповједао је свештенство овог намјесништва.

У наставку је у просторијама Црквене општине Рисан, које црквени одбор посљедњих мјесеци обнавља, одржан састанак на којем се резимирао црквени рад и живот овог намјесништва посљедњих годину дана.

Састанак је отпочео Митрополитовим излагањем о одговорности свештеничке службе, након којег је општи извјештај о животу и особеностима Цркве на овом простору поднио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски, да би потом и други свештеници учествовали у конструктивном и занимљивом разговору са Митрополитом.

Једнодушно је исказана благодарност Богу за богатство и разноврсност живота Цркве у Боки Которској, као и за повећање броја свештеника у намјесништву, због повећаних потреба вјерника.

Домаћин овогодишњег сабрања бококоторског намјесништва била је Црквена општина Рисан, на челу са протојерејем-ставрофором Момчилом Глоговцем, парохом рисанским.

Митрополит Амфилохије ће сјутра, на Благовијести, Свету литургију служити у Благовјештењском манастиру Бешка на Скадарском језеру, са почетком у девет часова, након чега ће бити уприличена додјела књижевне награде „Јелена Балшић“.

За учеснике сјутрашњег сабора на Бешки организован је превоз бродом са Плавнице у седам часова.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This