Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/2201103[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Dajbabe.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 2. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије јутрос је у манастиру Дајбабе код Подгорице, са бројним свештенством служио Свету службу Божију у част Светог Симеона Дајбабског.

Ријеч је о првом литургијском обиљежавању спомена на Светог преподобног Симеона Дајбабског, након његове канонизације на прошлогодишњем редовном засједању Светог архијерејског сабора СПЦ, чиме је Свети Симеон уврштен у диптихе Светих.

„Преподобном Симеону Дајбабском, који је саградио ову Свету обитељ, живот је био утемељен на чуду па је зато и ова Света обитељ на чуду саграђена“, рекао је у архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије.

„Господ се јавља, не ученим и преученим, каквих је данас препун овај свијет, Господ се одувијек јављао онима који су простога и чистога срца. Као што каже и преподобни Симеон Дајбабски, да се Бог огледа у природи Својој, у њеној љепоти и чистоти, као што се људски лик огледа у чистој води“.

„Срце људско помрачено гордошћу, помрачено незнањем, надменошћу, лажним знањем, оно не може бити огледало Божје истине. Није ли Сам Господ рекао – блажени су чистога срца јер ће они Бога видјети. Само онима који су чистога и смиренога срца говори Господ и кроз њих говори Господ. Такву просту, чисту и једноставну душу имао је и Свети Симеон“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Свете службе, Његово Високопреосвештенство, Митрополит Амфилохије је уручио највеће признање наше Свете Цркве, орден Светог Саве 2. степена, директору подгоричког „Кипса” г. Ристу Дрекаловићу за несебичну помоћ коју он већ дуги низ година пружа у обнављању и изградњи цркава и манастира у Црној Гори и шире.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Urucivanje_ordena_Sv.Save_Dajbabe.mp3]

„Давно је речено да ко Цркви даје – Богу позајмљује“, рекао је Владика приликом уручивања ордена господину Дрекаловићу. „Један од оних који је тако дјеловао јесте и наш Ристо Дрекаловић. Нема, колико ја знам, у последње вријеме манастира од ових који су обнављани, гдје брат Ристо није несебично и без помпе помогао“.

„Он је то чинио по оној јеванђелској да не зна десница шта чини љевица. Управо са тог разлога предложили смо Светом синоду и Његовој Светости нашем Патријарху да га за тај његов труд, за богољубље и братољубље одликује највећим орденом наше Цркве“, казао је Владика Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This