Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА на сајту Епархије РПиКМ

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8514/04.04.2011_Prilog_iz_Prizrena.mp3]

ПРИЗРЕН, 3. април – Епископ Рашко-призренски Теодосије служио је данас на четврту недељу Великог Поста Св. Литургију у храму Св. Великомученика Ђорђа у Призрену у саслужење ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића и још седам свештенослужитеља. Св. Литургију певало је неколико ђака 3. разреда Богословије са Цетиња који су заједно са својим ректором, професорима и још неколицином верника из Црне горе ових дана боравили у посети Косову и Метохији. Поред браће из Црне Горе на данашњој Св. Литургији учествовали су верници из Призрена, Велике Хоче, Новака, са Брезовице, из Ђаковице, Осојана, Грачанице (око 100 укупно). Послије Св. Литургије и послужења Владика је гостима са Цетиња показао обновљене зграде Епископије и Богословије (Зграду задужбине Симе Игуманова). Цетињани су обишли и Цркву Богородице Љевишке и Манастир Св. Архангеле гдје их је дочекао игуман Михаило.

Беседећи о данашњој јеванђелској поруци и значају вере у духовном животу, отац ректор се посебно захвалио Епископу Теодосију на гостопримству и прилици да сви заједно молитвено и литургијски прославе Господа у ове великопосне дане у древном Призрену и обновљеном храму Св. Ђорђа.

Епископ Теодосије изразио је благодарност оцу ректору, професорима и ђацима Цетињске богословије на духовном укрепљењу и молитвеном појању којим су увеличали данашњу Свету Литургију. Владика Теодосије поновио је значај обнове Призренске богословије као један од приоритета његовог архипастирског рада и изразио наду да ће се у храму Св. Ђорђа поново зачути појање призренских богослова, што ће бити и велики подстрек црквеном животу у целој Епархији, а нарочито у Призрену.

У поподневним часовима Владика Теодосије посетио је манастир Кончул на северу Косова.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This