Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА

ВАЉЕВО, 22. марта – Друге седмице Часног поста, црква у Лопатњу организовала је поклоничко путовање манастирима Црне Горе. На пут смо кренули из Осечине 18. марта (петак) у вечерњим сатима. Прво место обиласка био је Цетињски манастир у који смо пристигли сутрадан непосредно пред почетак Литургије.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслужење Његовог преосвештенство епископа диоклијског Јована и више свештеника и монаха. У предивном литургијском амбијенту, били смо сведоци чудесног изливања светог мира из моштију светог Петра. После свете литургије имали смо прилику да се на кратко упознамо са богатством ризнице Цетињског манастира. Продуживши путовање посетили смо и манастир Ждребаоник, где смо се поклонили моштима светог Арсенија и одморили у лепотама манастирске околине.

У поподневним часовима пристигли смо у доњи манастир Острог, обишли Цркву Свете Тројице и светог мученика Станка. У горњем манастиру смо присуствовали вечерњем богослужењу, а затим се поклонили чудотворним моштима светог Василија. У недељу, 20. марта учествовали смо на литургији у доњем манастиру Острог, коју је служио игуман манастира, Његово преосвештенство епископ Јован. После причешћа и благодарења, кренули смо у посету Пивском манастиру.

У повратку смо обишли и цркву Успења пресвете Богородице у Чајничу. Овде смо се поклонили и помолили чудотворној икони Пресвете Богородице и светог Јована. После тога смо направили краћу паузу која је обележена срдачаним пријемом и братским разговором са старешином храма. Повратак у Осечину био је у касним вечерњим сатима. Као благодарење за ове прелепе тренутке путовања, али и оне које очекујемо у Царству небеском, захваљујемо Богу и светом Василију речимa: „Диван је Бог у светима својима, Бог Израиљев” (Пс. 68, 35).

Дарко Ђурђевић, вероучитељ

Извор: Епархија Ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This