Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЈЕСНИШТАВА ЦЕТИЊСКОГ И ПОДГОРИЧКО-ДАНИЛОВГРАДСКОГ И КОЛАШИНСКОГ

ГАЛЕРИЈА

Редовно братско сабрање свештенства Митрополије Црногорско-Приморске из Архијерејских намјесништава цетињског, подгоричког, даниловградског и колашинског, одржано је 23. марта у Доњем Острошком Манастиру. Сабрање је отпочело литургијским богослужењем у храму Свете Тројице, а потом је обављена Света тајна исповјести за све свештенике из ова четири намјесништва.

Овогодишњим сабрањем је началствовао Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије. У овом свештеничком саборовању је учесвовало преко 30 свештенослужитеља Цркве Божије, међу којима и Преосвећени епископ Диоклијски г. Јован, као и настојатељи Манастира Цетињског и Дајбабског те манастира Мораче, Кома и Врањине. Ова врста сабрања се традиционално одржава у вријеме васкршњег поста, када је вријеме за исповијест свештеника и њихов међусобни разговор о важним питањима духовног живота.

Митрополит Амфилохије је на почетку сабрања поднио извјештај о животу Цркве и стању јеванђелске мисије у Црној Гори. Констатован је напредак, који се уз Божију помоћ, шири на простору свих православних парохија у поменута четири намјесништва. Затим су архијерејски намјесници (најстарији свештеници у одређеним црквеним областима) описали развој духовног живота у својим срединама. Било је ријечи о условима живота и рада свештеника, о сарадњи свештенослужитеља на пољу мисије, као и о потешкоћама са којима се сусрећу сви православни вјерници у Црној Гори.

Посебна пажња је посвећена харитативној (хуманитарној) активности Цркве-која се огледа у иницијативи свештеника да до сваког угроженог вјерника дође одређена социјална помоћ и духовна утјеха, као и у намјери свештенства из других црногорских градова да у својим парохијама отворе један број народних кухиња, по угледу на ону која већ ради при Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Потом се говорило и о неким конкретним темама различите богослужбене и пастирске праксе, које се тичу начина на који свештеник приступа вјерницима и како проповиједа Христово Јеванђеље пред људима којима су те вјечне истине до тада биле непознате.

У вези са свим овим, свештеници су разговарали и о актуелном проблему покушаја уплива и манипулисања народом националистички идеологија и дневном политиком. По ко зна који пут је констатовано да овоземаљске политичке идеје нездравог национализма, у принципу ометају црквену мисију, а нарочито су штетне у савременом црногорском друштву, кога већ деценијама разједају различите диобе и све више продубљиване унутрашње сукобљености. Истакнута је потреба што јаснијег и недвосмисленијег ширења изворног црквеног учења које Црквом надилази све земаљске политичке, расне, полне и социјелне диобе међу људима.

На трагу таквог схватања друштвених процеса, православно свештенство Митрополије Црногорско-приморске је са данашњег сабрања упутило поруку вјерницима, као и црногорским политичарима из власти и опозиције, да предстојеће пописне активности у Црној Гори морају заиста задржати административни и статистички карактер. Умољени су сви учесници овог пописног процеса да се чувају злоупотребе тих активности у дневнополитичке и идеолошке сврхе, а нарочито је упозорено на опасност вршења притисака и уцјена на било којег појединца у погледу његовог националног, вјерског или језичког опредјељења. Свештенство Митрополије подсjећа да је недопустиво свако атаковање на људску слободу, а посебно уцјењивање народа егзистенцијалним питањима. Свим вјерницима и људима добре воље је упућен позив да се о поменутим питањима, на предстојећем попису, изразе слободно, без страха, по налогу своје савјести и сопствених насљеђем провјерених опредјељенја те да им међународни стандарди и законодавство пружају сваку врсту заштите у том погледу.

Свештенство је још једном подсјетило да је Црква Христова шира и дубља од свих земаљских категорија и да у њој има мјеста за сваког човјека и сваки народ без обзира на вријеме, државе и идеологије.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This