Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/bogoslovija.ct/19201102[/picasa]

ЦЕТИЊЕ, 20. марта – По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија,ученици четвртог разреда,на челу са њиховим разредним старјешином о. Немањом Кривокапићем,упутили су се на тродневну екскурзију,посјети највећем стратишту страдања српског народа у Другом свјетском рату, логору Јасеновац,који се једним дијелом налази на територији Републике Хрватске, а највећим дијелом на територији БиХ.

Са Цетиња смо кренули 18. марта ујутро, а у касним вечерњим сатима стигли смо у Бања Луку гдје нас је дочекао протосинђел Стефан Шарић,који нас је одмах одвео на мјесто гдје смо ноћили, Дом за незбринуту дјецу „Заштити ме“ гдје смо и вечерали.

Сјутрадан смо се у 6 часова упутили у мјесто Јасеновац које се налази на западној обали ријеке Саве,на територији Републике Хрватске, гдје се налази црква посвећена Рођењу светог Јована Крститеља и гдје је сједиште Славонске Епархије. Приликом доласка дочекао нас је Епископ славонски господин Сава. Активно учествујући  у Светој Литургији причестили смо се Светим Тајнама и кренули на наше следеће одредиште – Меморијални центар посвећен жртвама усташког геноцида. После тога вратили смо на територију БиХ гдје је највећи дио логора. Ту смо обишли непрегледна поља која су гробница за 700.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста. Ту смо одржали мали помен за све жртве овог логора. Када смо обишли логор упутили смо се назад у Бања Луку, успут смо свратили у  Козарску Дубицу гдје се налази црква посвећена Светим Апостолима Петру и Павлу.Ту нас је угостио на ручку протојереј-ставрофор Гојко, а након ручка сусрели смо се са Епископом бањалучким господином Јефремом.

Трећег дана присуствовали смо Светој Литургији у Саборном храму у Бања Луци који је посвећен Светој Тројици. Након Литургије запутили смо се ка Цетињу пуни утисака и са екскурзије која је имала само једну поруку а то је „Не бојте се оних који убијају тијело, а душу не могу убити, него се више бојте онога који може и душу и тијело погубити у паклу“. (Мт.10.28)

Ученици четвртог разреда Богословије

Извор: Богословија Светог Петра Цетињског

Pin It on Pinterest

Share This