Izaberite stranicu

БЕОГРАД, 20. марта – „Нити је Мираш Дедеић владика, нити је Црногорска црква, црква“, рекао је владика бачки Иринеј, објашњавајући зашто није могућ дијалог СПЦ и ЦПЦ, који је предложио Игор Лукшић.

Српска православна црква, односно Православна црква у Црној Гори поручила је да „дијалог“ са канонски непризнатом Црногорском православном црквом (ЦПЦ), који заговара премијер Игор Лукшић, није могућ и представља „ванцрквену реалност“.

„Нити је Мираш Дедеић владика, нити је Црногорска црква, цкрва … „, рекао је владика бачки Иринеј.

Он је Танјугу рекао да око тога, просто, не постоји тема и додао: „Ми ту не можемо ништа додати, ни одузети“.

„Људи себе нечим проглашавају, а да са тим немају суштинске везе“, објаснио је владика бачки.

Премијер Лукшић изјавио је недавно да би било неопходно отворити дијалог о власништву и коришћењу цркава у Црној Гори који би, сматра он, суштински и коначно решио то питање на системски начин.

И сам свестан да је ситуација таква да, како је рекао, нема посебног расположења за то, Лукшић је, ипак, поручио да ће он за време свог премијерског мандата потенцирати потребу разговора на било ком нивоу који би држави омогућио пун етнички склад и верску толеранцију.

Поводом Лукшићевог позива на дијалог Православне цркве у Црној Гори и канонски непризнате ЦПЦ о власништву над Цетињским манастиром огласио се и Епископски савет Православне цркве у Црној Гори након скупа који је прошле седмице одржан у Пљевљима, а којем је председавао митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Извор: Вечерње новости

Pin It on Pinterest

Share This