Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8439/20.03.2011_LIJEVA_RIJEKA.mp3]

IMG_0139.JPGЦЕТИЊЕ, 20. марта (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије служио је данас, у другу недјељу Часног поста – Св. Григорија Паламе, Свету литургију у Храму Вазнесења Господњег у Лијевој Ријеци.

Служба је одржана поводом 125-годишњице упокојења знаменитог васојевићког војводе Миљана Вукова Вешовића.

У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је говорио о личности и дјелу Светог Григорија Паламе. „Суштинско у учењу Светог григорија Паламе је вјера о могућносту сусрета Бога и човјека. Темељећи се на том Христовом присуству и уласку у овај свијет, у матицу живота, на Његовом Васкрсењу и Вазнесењу, он је непрекидно тврдио и учио да је Бог са нама и међу нама, да је Он дошао међу нас и уселио се у нас, да Бог није неки далеки бог филосова, него Онај Који је са нама“.

„Учио је је да је он Бог наших праотаца Авраама, Исака, Јакова и других великих Божјих угодника кроз вјекове. Све до нас и наших времена, Он је Бог великих витезова и из нашег народа Симеона Мироточивог, Светитеља Саве, Бог цара Душана и Бог краља Милутина, великог градитеља храмова Божјих, Бог и оних послије њих. Бог је руководио, Он је управљао људима и давао им снаге да бране своје достојанство, своју слободу кроз вјекове, па ево све до војводе Миљана Вукова, чији спомен обиљежавамо“.

„јеванђелско начело његовог савременика војводе Марка Миљанова да је јунаштво бранити себе од другога а чојство другогфа од себе, које је суштина Христовог Јеванђеља, било је начело и војводе Миљана Вукова“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије служен је помен на војводином гробу, а потом је одржан пригодни програм.

„Међу онима који су на земљи рођени за вјечни живот, посебно мјесто имају изабраници Божји, витезови вјере, витезови духа, витезови који живот свој жртвују за ближње своје. Војвода Миљан Вуков је један од тих на коме мирне душе могу да се примијене ријечи Владике Рада „благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити“. Васојевићи су кроз историју дали значајне људе и витезове, а међу њима изузетно мјесто заузима војвода Миљан Вуков. Бог да му душу прости, а ово покољење и друга покољења нека се сјећају и нека се не само еријечима него и дјелима угледају на њега“, рекао је Митрополит Амфилохије након одслуженог помена на војводином гробу.

Говорили су Владо Дабетић, предсједник Црквеног одбора Лијеве Ријеке, који је у програму учествовао и као гуслар, Мијо Вешовић у име породице и проф. Светозар Мартиновић у име свих Васојевића.

Братство Вешовића је затим присутне, на челу са Господином Митрополитом, примило и угостило у кући војводе Миљана Вукова.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/20201105[/picasa]

Митрополит Амфилохије је данас посјетио и манастир Св. Николе на Пелевом Бријегу у Братоножићима.

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8441/SVECANA_AKADEMIJA_21.03.2011.mp3]

Вечерас је у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржана и свечана академија посвећена овом јубилеју, на којој су говорили Високопреосвећени Митрополит, историчар мр Жарко Лековић, академик Зоран Лакић и предсједник Удружења књижевника Црне Горе Илија Лакушић.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This