Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201105[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8401/Nedjelja_pravoslavlja_na_Cetinju.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 13. марта (Светигора прес) – Светом службом Божијом, коју је у Цетињском манастиру служио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, празничном литијом с иконама, која је прошла градским улицама, и Духовном академијом у Краљевском позоришту „Зетски дом“, на Цетињу је данас прослављена Недјеља православља.

У овај дан слави се спомен васпостављања поштовања икона 843. године, за вријеме царице Теодоре, и патријарха Методија, послије дугог гоњења икона у VIII и IX вијеку,  и зато се ова недјеља и зове Недјељом православља, тј. Недјељом праве вјере.

На данашњој прослави присуствовали су и дипломатски представници неколико већински православних земаља: Амбасадор Руске Федерације Јаков Герасимов, Амбасадорка Украјине Оксана Сљусаренко, Амбасадор Републике Грчке Манолос Пападогиоргакис, те конзул Руске Федерације у Подгорици Александар Рождественски и војни аташе Републике Грчке капетан бојног брода Христо Диплас.

„Иконе поштујући  и сјећајући се источно-ромејског цара Михаила и Теодоре и Методија, патријарха цариградскога,  ми уствари прослављамо Бога Живога и Живоноснога, дивећи се и цјеливајући хаљине Његове“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи.

„Свеукупна творевина је хаљина Његова и отуда имамо могућност да сликамо и да преко тих својих икона које сликамо узносимо Ономе Који је Прволик, да цјеливајући их освећујемо усне своје, да освећујемо ум свој, срце своје и душу своју и да се нама открива та велика и Света тајна Божанског лика преко свега онога што је Бог обликовао Својом руком“.

„Све нам се то открива у личности Богочовјека Христа. Он је Тај Који је сабирно сочиво свих Божанских доброта и љепота, Он је Тај Који је савршени Бог и савршени човјек, у Коме се открило и пројавило савршенство свеукупне Божје творевине. Зато га видимо, осјећамо и доживљавамо у творевини Божјој, зато можемо и да га сликамо, јер је постао човјек, један од нас, уселивши се у Пресвету Дјеву. Зато можемо да сликамо и Пресвету Дјеву, да сликамо и Свете Божје људе“, објаснио је Владика Амфилохије.

Светој тајни Причешћа приступио је на крају литургије велики број вјерника.

Након литургије у Цетињском манастиру улицама Цетиња је прошла празнична литија с иконама. По повратку литије Синодик православља из 843. године је испред Цетињског манастира прочитао ректор Цетињске Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201106[/picasa]

На свечаној академији у „Зетском дому“ бесједио је сабрат Цетињског манастира протосинђел Кирило (Бојовић), а у умјетничком дијелу програма наступили су: Хор свештеника Митрополије црногорско-приморске, Хор Богословије, полазници школе вјеронауке при Цетињском манастиру и Хор „Рождество“ из Бијеле. На почетку Академије ректор Богословије је већ традиционално подјелио награде ученицима Богословије за најбоље Светосавске темате.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This