Izaberite stranicu

Часопис СВЕТИГОРА – ВЕЛИКИ ПОСТ 2011 – број 206

ЦЕТИЊЕ, 5. марта – Из штампе је изашао нови двоброј часописа Светигора, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Ово великипосно издање часописа отвара се саопштењем Међуправославне припремне комисије Светог и Великог сабора Православне цркве, која је засједала у Шамбезију.

Кроз седам седмица Великог поста води вас ђакон Никола Пејовић чланком Велики пост од тридневља до велике четрдесетнице. А о посту кроз призму учења светог Григорија Паламе казује протојереј ставрофор Драган Станишић.

У недјељу праштања, која претходи Великом посту, Митрополит Амфилохије је прошле године у Цетињском манастиру изговорио бесједу под називом Загрљај Бога и човјека, најдубља чежња људска , коју можете наћи у новом броју Светигоре, а која је посвећена доласку Васкрса и празнику Сретење. Ту чежњу је најбоље нашем народу објаснио свети Сава, сопственим примјером. О светоме Сави и његовом оцу своје мало размишљање износи монахиња Амфилохија. О томе како је прослављен Савин дан у Митрополији црногорско-приморској сазнајте из репортажа Раја Војиновића и Александра Вујовића. Јован Маркуш износи историјски текст Свети сава и катунска нахија. А рубрика Мајке хришћанке посвећена је светој Анастасији, мајки светог Саве. Свети Сава је школска слава, те овај број доноси резултате школског Савинданског литерарног конкурса, ученика основних школа из Боке Которске, као и награђени прозни и пјеснички рад. Што се тиче поезије, у овом броју су се нашли стихови пјесника Зорана Костића. Ту је и превод Књига Јестирина, Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморскогАмфилохија.

Нови број Светигоре наставља тему – Двадесет година од устоличења Митрополита Амфилохија, тако да можете прочитати интегралну бесједу коју је поводом тог јубилеја на свечаној академији у Подгорици изговорио владика Атанасије Јевтић „Благословен који долази у име Господње“ , и факсимил писма светог Јустина Ћелијског упућен владици Амфилохију, тада Ристу, 1964. године, када је Ристо кренуо на свој крстоносни пут. Тај пут Рајо Војиновић у својој репортажи назива Крсноваскрсно свједочење вјере.

Поводом 180 година од упокојења светог Петра Цетињског, на Цетињу је боравио игуман Хиландара Методије (Марковић) са којим је за Радио Светигору разговарала Слободанка Капа. Тај разговор такође можете наћи у новој Светигори.

Светигора у овом броју доноси неколико приказа: приказ монографије Високи Дечани као инспирација, монографије Обнова манастира и храмова у Црној Гори, затим приказ новог часописа Православног богословског факултета у Београду под називом Логос и приказ зборника текстова Пут светог Никодима.

Ту су и значајна саопштења Митрополије црногорско-приморске поводом актуелних питања, затим репортаже, као што су о прослави Богојављења у Подгорици Да нас просвијетли Дух небески, о семинару О образовању о Јасеновцу који је одржан у Крагујевцу. Овај број је освјежен и новом рубриком Писмо читалаца.

Светигора вас упознаје са новим доктором наука, бившим учеником Цетињске богословије, свештеником Николом Гаврићем. Ту је и рубрика Старечник, други дио о монаху Георгију Витковићу.

Јереј Јован Пламенац говори о Страдању и сјају Румијске цркве, која је нашла мјесто на насловној страници часописа.

Вјерна гласу Господњем је била мати Еликонида из Брчела која се упокојила крајем јануара, са чијим животописом вас упознаје Рајо Војиновић.

Остала дешавања из наше Митрополије, Отачаствене цркве, Помјесних цркава и свијета читајте у хроникама на последњим страницама овог двоброја Светигоре.
С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This