Select Page

МЕЂУПРАВОСЛАВНА ПРИПРЕМНА КОМИСИЈА
Шамбези, 21. до 26. фебруара 2011.

С А О П Ш Т Е Њ Е

У Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију, код Женеве, састала се од 22. до 26. фебруара 2011. године Међуправославна припремна комисија Светог и Великог Сабора Православне Цркве.

Раду Комисије је председавао Високопреосвећени митрополит пергамски г. Јован, представник Васељенске Патријаршије, а њен секретар је био Високопреосвећени митрополит швајцарски г. Јеремија, секретар за припрему Светог и Великог Сабора.

Међуправославна комисија је имала за предмет рада довршење проучавања питања аутокефалије и начина њеног проглашења, као и питање православних диптиха.

1. Комисија је, након уводне речи Високопреосвећеног председавајућег и уводног излагања секретара Комисије, наставила испитивање питања потписивања Томоса аутокефалије, које је остало недовршено од њеног прошлог састајања.

После дуге дискусије по овом питању није постигнута једногласна одлука. Будући да, према важећем Правилнику, одлуке треба да се доносе једногласно, сагласност по питању аутокефалије и начина њеног проглашења није постигнута и оно остаје још увек недовршено.

2. Комисија је заједно расправљала и о теми Православних диптиха и испитала је њене различите канонске и еклисиолошке аспекте, описала је свремену праксу Православне Цркве по овом питању и једногласно изразила мишљење да се намеће обавеза да у будућности буду сачињени јединствени диптиси у Православној Цркви, као опипљив израз њеног јединства.

Комисија је описала и критеријуме, како се они примењују до данас, за уписивање и сврставање неке Цркве у Свештене диптихе.

Комисија је испитала молбу Цркава Пољске и Албаније о њиховом уједначеном рангирању у Свештеним диптисима свих Аутокефалних Православних Црква, по којој Црква Пољске предходи (албанској), па је предложила одговарајуће прилагођавање диптиха Православне Цркве.

Комисија је испитала молбе:
а) најсветије Цркве Грузије, о њеном уздизању на шесто место у Свештеним диптисима свих Православних Цркава;
б) најсветије Цркве Кипра, о њеном уздизању на више место у Свештеним диптисима;
в) као и приметно разликовање у Свештеним диптисима неких Цркава, које се односи на обухватање Цркава које нису свеправославно признате као аутокефалне.

Комисија је утврдила немогућност изналажења једногласно прихватљивог решења у погледу ових питања.

с.р.
Митрополит пергамски Јован,
Председавајући

Превео: Г. Гајић, протојереј

Доставља: Митрополит
црногорско-приморски
Амфилохије, члан Комисије

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This