Select Page

ГАЛЕРИЈА

ЖЕНЕВА, 24. фебруара – Призивом Светога Духа у центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију, код Женеве, у уторак 22. фебруара 2011. године почела је са радом Комисија за припрему Светог и Великог Сабора Православне Цркве, састављена од представника свих помесних Православних Цркава како би довршила израду текстова који се тичу двеју последњих тема предстојећег Сабора: о начину проглашавања аутокефалије и о диптисима, то јест канонском рангу и поретку Цркава. Одлуком Светог Синода Српску Православну Цркву у раду Комисије представљају митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, као вођа делегације, и Епископ бачки г. Иринеј, као саветник, у пратњи о. Ермолаја ковиљског, и протојереја Гаја Гајића, као секретара.

Скуп је отворио председавајући Комисије Високопреосвећени митрополит пергамски г. Јован, пожелевши свима добродошлицу у име Васељенског Патријарха. Потом је подсетио присутне на велике помаке који су постигнути у решавању важних питања, нарочито током 2009. године (о дијаспори и аутономији Цркава), и указао на конкретне недовршене теме на којима ће Комисија радити.

Настављајући рад на припреми Светог и Великог Сабора, „Православна Црква“, по речима председавајућег, „изражава, на тај начин, жељу да одговори на захтеве времена, који изискују тешњу и редовнију комуникацију помесних Цркава, утврђујући тиме њен систем саборности. Али уколико Православна Црква заиста жели да прати савремена кретања и да се не затвара у себе, то није могуће без поштовања њених фундаменталних еклисиолошких начела и исконског Предања“.

Према важећем Правилнику, све одлуке се доносе једногласно или, литургијским речником казано, „једним устима и једним срцем“, што још више повећава одговорност свих Цркава учесница, као и потребу разборитости и сарадње њихових представника.

Надаље су уследили уобичајени поздрави представника помесних Цркава по устаљеном реду.

У име Српске Православне Цркве поздравно слово упутио је митрополит Амфилохије: „Високопреосвећени Господине Председавајући, Високопреосвећени и Богољубезњејши Оци и остали представници помесних Православних Цркава,

Дозволите да Вас, као представнике помесних Православних Цркава Међуправославне припремне комисије Светог и Великог Сабора, поздравим у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и пуноће Српске Православне Цркве и да пожелим успех у раду ове Комисије. Сигуран сам да ћемо наћи решење за ова последња два питања, како би што пре био сазван Свети и Велики Сабор Православне Цркве.

Претходно је речено да припреме за овај Велики Сабор трају педесет година. Слободан сам да подсетим ово Сабрање да припреме, уствари, трају скоро сто година. Питање сазивања Васељенског Сабора покренуто је поводом обележавања 1600 година од Првог васељенског сабора (325-1925). Историјски услови, тешкоће и велики потреси у току двадесетог века допринели су да до овог сазива не дође. Несумњиво један од битних разлога за то био је и хиљадугодишњи изостанак сазива васељенских сабора.

Надам се да ћемо у духу смирења једнодушно наћи решење за преостала питања и, на тај начин, створити предуслове сазива Великог Сабора. Тако ће поново оживети и бити обновљен дух саборности древне Цркве првих десет векова, и тиме бити створени услови за остваривање мисије Православне Цркве у савременом свету. Хвала“.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This