Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/242011[/picasa]

KORICA_GRACANICA_manja.jpgБЕОГРАД, 25. фебруара – Монографија “Манастир Грачаница” из едиције “Нема­њићки манастири” у издању це­тињске “Светигоре” предста­вљена је јуче у Београду.

Након “Манастира Високи Дечани” ово је друга моногра­фија из едиције о најстаријим и најугроженијим манастирима на Косову и Метохији и Рашкој, би­серима средњевјековне српске културе, умјетности и духовности.

Владика хвостански Атанасије рекао је да је објављивање књи­ге промоција ктитора и дародав­ца српског краља Милутина, ма­настира, његових градитеља и украситеља, али и оних који су у њему живјели и чували га вјеко­вима, као и онима који то чине данас. Према његовим ријечима, манастири и цркве су извори ду­ховне вриједности, снаге и љепо­те и представљају мјеста за која су Срби вјековима могли да се “ухвате” на “клизавим и просто­рима на којима се сударају вје­трови”.

– Свети краљ је одлучио да по­диже утврђења која одолијевају свим вјетровима и људским стра­стима. Они су утемељени у зе­мљи и утврђени у небу, јер упућују на творца, који је јачи од свих чинилаца живота. За тај темељ немањићки Срби су се има­ли ухватити, и захваљући тим утврђењима духа су опстали, ре­као је владика Атанасије и додао да се нада да ће сви они који ви­де љепоте Грачанице знати да је цијене, чувају и његују. Владика је подсјетио на завјет Богу кра­ља Милутина да ће док је жив и док влада подизати манастире и цркве, и то је чинио са 40 својих задужбина, од којих је данас “можда још 30 живо”. По ри­јечима владике хвостанског краљ Милутин био је издашан и другим народима, а не само срп­ском даривао је храмове.

– Улазили су у небески свијет, кроз који желе да уђу сви људи без обзира на нацију и вјеру. Ка­да погледамо Грачаницу у сада­шњем окружењу опет видимо њену првобитну љепоту и под­сјећамо се на краља Милутина који изграђене храмове није на­мијенио само свом роду. Не жа­ли што ће Грачаницу слиједити и други, само се надам да ће ље­поту знати да цијене, његују и штите, рекао је владика Атанасије.

Он је оцијенио да ће књига имати намјену и постићи циљ уколико успије да мобилише “исту вјеру и љубав према роду” коју је имао и краљ Милутин.

Дизајнер књиге мр Мирко То­љић рекао је да је циљ издавања књиге показивање вриједности манастира Грачаница, као и фреске које имају свјетски значај.Он је истакао да су у књи­зи представљене околности и дешавања у вријеме краља Милу­тина који је био ктитор манасти­ра, али и искушења са којима се он суочавао.

Проф др Аника Сковран гово­рила је о умјетничкој и историј­ској вриједности српске средње­вјековне културе и фреског сли­карства, манастирима и црквама чију вриједност су европски и свјетски историчари умјетности почели касно да упознају, због 500 година проведених под Турцима. Као посебан бисер свјет­ске баштине она је истакла нај­вредније фреске које су у мана­стиру Грачаница, који је нажа­лост кроз вјекове трпио разара­ња и није задржао првобитни облик. Сковран је указала да је фреска ”Представљање стра­шног суда” посебно иконограф­ски и умјетнички савршена.

– Манастир Грачаница, са фре­скама и архитектуром показује врхунски домет градитељства и сликарства, рекла је Сковран и указала да је то спознао и врхун­ски стручњак Стивен Рансиман, који је познавао српске средње­вјековне манстире и посебно се дивио Грачаници и њеном степенастом уздизању ка небу. Он ју је поредио са катедралом у Солстберију и рекао да ови спомени­ци суд о народу, закључивши да су градитељи манастира у косов­ској долини духовнији и префи­њенији од оних који су подигли Солтстбери. Сковран је истакла да је Грачаница бисер онога што се зове Милутинов период, и подсјетила да је овај Немањић, који је утро пут Душановом цар­ству, подигао и цркве у Хиланда­ру и Јерусалиму, даривао сребр­ни олтар цркви Св Николе у Барију, а и данас Ватикан чува ико­ну Св Петра и Павла, која је дар српског краља. Као посебну умјетничку вриједност за српску и свјетску баштину она је иста­кла фреске Грачанице, која је била надахнуће многим ствараоцима, па и Десанки Максимовић.

– Било би добро да се све не­среће отклоне од Грачанице, и само сам се плашила да ће бомбе падати близу ње и да ће одвојити фреске од зидова и уништити то непроцјењиво благо, закључила је Сковран.

Монографија о Грачаници бо­гато илустрована и намијењена широкој публици биће продава­на у Србији, Црној Гори и РС, и дио је првог кола едиције од 10 књига, чије је објављивање пла­нирано током ове године о нај­старијим и најугроженијим бисе­рима српске културне и црквене баштине на Косову и Метохији и Рашкој области. Задужбини ве­ликих Немањића.

М.Њ.

Извор: дневни лист Дан

Pin It on Pinterest

Share This