Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 23. фебруара (Светигора прес) – На Одсеку за социологију Факултета политичких наука Универзитета у Бањи Луци, у понедељак, 21. фебруара 2011. године, свештеник мр Никола Гаврић одбранио је са највишом оценом докторску тезу под насловом Друштвена мисао Ивана А. Иљина. Комисију за оцену докторске тезе сачињавали су проф. др Брацо Ковачевић, председник Комисије, академик др Војислав Становчић, ментор и проф. др Зоран Милошевић. Ово је уједно и прва докторска теза одбрањена на Факултету политичких наука у Бања Луци.

Свештеник др Никола Гаврић рођен је 27. маја 1980. год. у Тузли. Син је протојереја-ставрофора Миодрага Гаврића, старешине Саборне цркве у Бијељини. После основне школе, са одличним успехом завршио је Цетињску богословију Светог Петра, као ученик четврте генерације 1995-2000. Академско образовање из теологије завршио је 2003. такође са одличним успехом на Санкт-петербуршкој духовној академији у Русији са дипломским радом на тему Историја СПЦ у БиХ у двадесетом веку. Магистарску тезу под насловом Социологија православног пастирства, са највишом оценом одбранио је Одсеку за социологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

До сада је објавио две монографије и више научних студија и расправа у стручним публикацијама. Говори руски а служи се енглеским и немачким језиком. Са супругом Дијаном, за сада, има ћерке Гордану и Ксенију. У чин ђакона и свештеника рукоположио га је епископ Зворничко-тузлански Василије 2004. и 1. октобра поставио за пароха при цркви Светог Васкрсења у Зворнику – Каракај. Вршећи парохијску дужност био је духовник Светосавске омладинске заједнице и организовао је разноврсну мисијску делатност у сусретима са младима и путем медија. Пожртвовано се потрудио око довршења изградње и уређења цркве Христовог Васкрсења и подизања Светосавског дома. На дан освештања цркве, 28. септембра 2008. одликован је правом ношења црвеног појаса. Од 1. августа 2009. врши парохијску службу при цркви Свете Тројице у Сремчици – Архиепископија Београдско-карловачка. Новом доктору наука, првом из редова ученика обновљене Цетињске богословије упућујемо срдачне честитке са жељом да ревносно послужи Цркви Божјој и народу.

П.К.

Pin It on Pinterest

Share This