Izaberite stranicu

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Цетиње, 23. фебруар 2011.г.

Поводом ко зна којег по реду насртаја на Цетињски Манастир и Светиње Митрополије Црногорско-Приморске у режији припадника и сљедбеника анатемисаног и из Цркве изопштеног бившег свештеника из Рима Мираша Дедеића, обавјештавамо јавност да је по сриједи најобичнија подметачина и класично обмањивање јавности.

Дедеићеви сљедбеници су јавност обавијестили да је Пријестоница Цетиње, сходно листу непокретности бр. 915, наводни “власник”, а Цетињски Манастир “само корисник Цетињског Манастира”. Прије свега, дужни смо да још једном подсјетимо јавност на бројне неуспјеле активности припадника тзв. “ЦПЦ” да се уз помоћ Мића Орландића, актуелног директора Управе за некретнине и блиског сарадника бившег свештеника Дедеића, наводном “исправком грешке на захтјев Дедеића” Митрополија Црногорско-Приморска као вишевјековни и законити титулар цркава и манастира на потпуно незаконит начин избрише из катастарске евиденције. Надлежни органи Црне Горе су те незаконите поступке, по нашим жалбама, ријешили у корист Митрополије. Вриједи подсјетити да су тим акцијама претходили нецивилизовани јуриши групе Дедеићевих сљедбеника на Светиње од Цетиња до Иванових корита.

Подсјећамо да је 1996.г. државна Комисија у вријеме обраде катастарских података, решењем УП I05-915 на законом утврђени начин утврдила “да је Манастир Св. Петар из Цетиња носилац стварних права на непокретностима уписаним у пописном листу бр. 915 за КО Цетиње I”. Овај поступак није спровођен само за Митрополију, како подмећу сијачи неистина по Црној Гори, него у исто вријеме за све грађане и правна лица са Цетиња. Даље, Управа за некретнине у Цетињу 2005.г. је незаконито, дакле без ваљаног правног основа, избрисала управу Цетињског Манастира као титулара и укњижила Пријестоницу као власника, а Манастир као корисника Манастира. Том приликом је игнорисано и решење Републичког завода за заштиту споменика културе бр. 01-739/1-61 од 3. јула 1961.г. у коме, након увида у земљишне књиге, јасно стоји да је управа Манастира власник Цетињског Манастира. Узгред, иста незаконитост је изведена и на свим приватним кућама које се налазе на градском грађевинском земљишту у Цетињу. Није нам познато да постоји град у свијету у коме су прави власници корисници, а општине власници њихових приватних кућа.

Митрополија Црногорско-Приморска је покренула поступак против незаконитих аката Управе за некретнине. Са тог разлога подсјећамо да је Министарство финансија са потписом тадашњег министра, а садашњег премијера г. Игора Лукшића донијело решење бр. 07-2-833/1-2008.г. од 15. јануара 2009.г. којим је поништено решење Управе за некретнине којим је управа Манастира избрисана, а Пријестоница уписана као власник Манастира. На тај начин, извршен је правни повраћај у пређашње стање, али Управа за некретнине тај документ из својих разлога није спровела у катастарској евиденцији што представља грубу злоупотребу и самовољу и подлогу за дрско и нечасно обмањивање државних органа и јавности.

Из напријед наведених разлога, истичемо да не постоји ниједан правни, а ни црквени основ да се Дедеићевим сљедбеницима, који су сами себе прогласили за тобожњу “Црногорску православну цркву”, одобри коришћење православне црквене имовине у Цетињу или било гдје у Црној Гори.

Уважавамо право Пријестонице да располаже својом имовином, али Цетињски Манастир са Црквом на Ћипуру као вјековном сједишту црногорских митрополита не представља имовину свјетовних власти које су, по Уставу Црне Горе, одвојене од Цркве и вјерских заједница. Пријестоница је Дедеићевим сљедбеницима недавно поклонила плац за градњу својих објеката /иако је игнорисан ранији захтјев Митрополије за истом парцелом поред гробља/ и тиме је, на свој начин, ријешила то питање.

Они који траже да на силу упадну и оскрнаве Цетињски Манастир не мисле добро ни Црној Гори, а ни Цркви.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This