Izaberite stranicu

Света Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Либертивилу и шестомесечни парастос блаженопочившем Митрополиту Христофору

ЧИКАГО, 21. фебруара – У суботу, 19. фебруара 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Иринеј, служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Светог Саве у Либертивилу уз саслужење Њихових Преосвештенстава епископâ новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина и западноамеричког Г. Максима и више свештеника и ђакона из Српске и Руске Православне Цркве.

У наставку Свете Литургије служен је шестомесечни парастос блаженопочившем Митрополиту либертивилско-чикашком Христофору, који се упокојио у навечерје Преображења прошле године. Том приликом Његова Светост се у пригодној проповеди осврнуо на плодан архијерејски рад блаженопочившег Митрополита на ползу Српске Цркве уопште, а не само у Америци.

Изузетан молитвени доживљај употпунило је појање чланова Српског Певачког Друштва „Бранко Радичевић“ при Саборном храму у Чикагу предвођени диригентима Јеленом Стојаковић и Дејвидом Секицким. Овај хор је најстарији српски црквени хор у Северној Америци и у континуитету постоји већ 104. године. Током свих ових година, хор редовно учествује у богослужењима.

Добротом „Женског Добротворног Старатељства при Манастиру Светог Саве“, у згради Дечијег Кампа, која је током године уступљена Православном богословском факултету Светог Саве, припремљена је трпеза љубави за све присутне. Ову харитативну организацију основао је од блаженопочивши Митрополит Христофор са намером да брине о добробити Манастира Светог Саве. Ова организација, такође, сваког лета организује и Дечији Камп, који у континуитету постоји већ 65 година. Свети Владика Николај, током свог боравка у Либертивилу, радо је узимао учешћа у раду овог Кампа.

Његова Светост наставља своју канонску посету Архијерејском Светом Литургијом коју ће у недељу, 20. фебруара служити у цркви Св. Симеона Мироточивог у Јужном Чикагу.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This