Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА на сајту Епархије ЗХиП

МОСТАР/ТРЕБИЊЕ, 18. фебруара – У организацији Фонда јединства православних народа из Москве и суорганизацији Епархије Захумско-херцеговачке и Приморске, Црквене Општине Дубровачке, а под покровитељством Хрватског Државног Сабора и града Дубровника, у периоду од 14. до 17. фебруара одржала се 17. редовна годишња Конференција Фонда јединства православних народа…

У Градској Вијећници 14. фебруара у Дубровнику, са почеткому 19. часова, званично је почела поменута конференција на тему:„ Неки од закључака мултикултурног пројекта у савременој Европи и проблем идентитета народа“. Свечаном отварању конференције присуствовао је и предсједник Парламента Републике Хрватске господин Лука Бебић, који се присутним обратио ријечима добродошлице. Све присутне поздравили су у име Српске Православе Цркве, и Патријарха Српског г. Иринеја, Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски г. Григорије, у име Католичке Цркве дон Петар Палић, равнатељ бискупијских уреда, прочитао је поздравно писмо надбискупа Ђаковачко-осијечког монс.др.Марина Сракића, предсједника Хрватске бискупске конференције,  и у име Меџлиса Исламске заједнице   дубровачки имам Салкан еф. Херић. А затим у име организатора овог скупа Сергеј Попов, предсједник комитета за међурелигијске односе Руске државне Думе, и предсједник Међународне скупштине православља и на крају предсједник Фонда јединства православних народа из Москве проф.др.Валериј Аркадијевич Алексејев.После ријечи добродошлице, у Кнежевом Двору од града домаћина приређен је свечани пријем.

Други дан рада међународне Конференције, на празник Сретења Господњег, започео је Светом Архијерејском Литургијом, који је у храму Благовјештења Пресвете Богородице у Дубровнику служио Његово Преосвештенство Епископ Захумско херцеговачки и Приморски г. Григорије, уз саслужење митрополита Варненског Кирила (Бугарска Православна Црква) и умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког и Приморског г. Атанасија. Светој Литургији присуствовао је и Епископ Арсенојски Нектаријус (Кипарска Православна Црква), као и велики број свештенства и монаштва из наше Епархије и из Епархија земаља учесница Конференције. Светој Литургији присуствовао је и господин Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа у Парламенту Републике Хрватске. Послије обиласка старог града Дубровника, Конференција је продужила свој рад у хотелу “Либертас“, гдје су своје реферате на поменуту тему изложили и Епископ Захумски-херцеговачки и Приморски г. Григорије, господин Пуповац,господнин Сергеј Попов и многи други. У вечерњим часовима, у организацији Црквене општине Дубровник, промовисана  је књига:„Руски Конзулат у Дубровнику“ професора Рада Петровића.

Седамнеста редовна Конференција Фонда Јединства Православних Народа завршила је свој рад 16. фебруара,  негдје око 14 часова. По завршетку одржана је прес конференција, на којој је присуствовао велики број новинара из Републике Хрватске, као и Босне и Херцеговине. О закључцима Конференције направљен је и коминике, у коме се између осталог говори о свим оним проблемима и питањима која су постављена на конференцији, а који се тичу мултикултурализма, истакнувши како све религије могу да одиграју важну улогу у изналажењу међусобног дијалога. На пријему, који је за учеснике конференције уприличио Фонд Јединства Православних Народа, руководство Фонда срдачно се захвалило Хрватском Државном Сабору, Епархији Захумско-херцеговачкој и Приморској, Црквеној општини дубровачкој и граду домаћину за угодан боравак и успјешно организовану Конференцију.

Извор: Епархија Захумско-херцеговачка и Приморска

Pin It on Pinterest

Share This