Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/15201111002[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Besjeda_15.02.2011.mp3]

IMG_0267.JPGЦЕТИЊЕ, 15. фебруара (Светигора прес) – Поводом 110-годишњице од упокојења војводе Марка Миљанова, Његово Високопреосвештенство, Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, служио је данас са свештенством Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Архиђакона Стефана на Медуну у Кучима.

У току литургије, у надахнутој бесједи о овом знаменитом писцу и војводи, Митрополит Амфилохије је говорио и о празнику Сретења Господњег као о једном од најчудеснијих догађаја у историји људског рода, као о дану када се Бог сусрео са човјеком, налазећи сличност Марка Миљанова са Св. Симеоном Богопримцем.

„Ми смо Нови Израиљ, нови изабрани народ Божји, који слави Сретење, јер је Онај са Којим се срео Симеон Богопримац вјечно са нама и у нама у великој и Светој Тајни Цркве Божије, силом Духа Светога“, рекао је Владика.

„Један од дивних свједока тог Сретења, сличан Симеону Богопримцу, у нашем народу, тог сусрета са правдом Божјом, јесте велики бранитељ и чувар правде Божје, велики витез Марко Миљанов“.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Parastos_Marku_Miljanovu.mp3]

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152011110[/picasa]

Митрополит Амфилохије данас је у оквиру заупокојене литургије одслужио и парастос Марку Миљанову на његовом гробу испред цркве Св. Стефана.

„Овдје смо поред Марковог киљана да се сретнемо на Сретење са њим и да изразимо своју радост што га је Бог подарио нама, роду српскоме, коме је био вјеран до последњега свога издисаја. И што можемо, ево, послије 110 година поновимо ону ријеч коју је изговорио у наше вријеме један његов сродник по духу и по подвигу, Патријарх српски Павле: благо ономе који када се рађа плаче док се сви радују, а кад умре – сви плачу, а он се радује. Тако је и са Марком било и велики је дар Божји да смо и ми, народ светосавски увијек имали такве витезове“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/etos_Marka_Miljanova_16.02.2010.mp3]

Након литургије на Медуну је у поводом 110-годишњице упокојења војводе Марка миљанова одржана књижевна манифестација „Пјесници војводи у походе и част“, а у подгоричком храму Христовог Васкрсења вечерас је одржано предавање „О јеванђелском етосу Марка Миљанова – етици чојства и јунаштва“.

Митрополит Амфилохије вечерас је у Подгорици присуствовао пријему поводом Дана државности Србије, који је у Хотелу „Црна Гора“ приредио Његова Екселенција Зоран Лутовац, амбасадор Србије у Подгорици.

И.Б./Р.В.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/152011[/picasa]

Pin It on Pinterest

Share This