Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 14. фебруара (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије, као што је већ данас објављено у неким медијима, сутра, 15. фебруара 2011.г. на празник Сретења Господњег служи Св. архијерејску Литургију у Цркви Св. архиђакона Стефана на Медуну у Кучима, а потом присуствује и књижевној свечаности посвећеној 110-годишњици упокојења војводе Марка Миљанова.

Остале спекулације о његовом учешћу на XVII годишњој конференцији Међународног друштвеног фонда јединства православних народа, чији је, узгред буди речено, Господин Митрополит покровитељ за Србију и Црну Гору, која се одржава од 14. до 17. фебруара ове године у Дубровнику, нису истините.

Но, и поред тога што Митрополит заиста није могао узети учешћа на овогодишњој конференцији, сматрамо да је реакција управе Града Дубровника, заправо тамошње замјенице градоначелника, више него непристојна и клеветничка, уколико и она није била, како се може чути, застрашена физичким пријетњама од неких екстремистичких група, или можда дио неке локалне политичке контроверзе. Да је управо нешто слично наведеноме прави разлог, говори у прилог и чињеница да је Митрополит више пута, и након завршетка посљедњег несрећног грађанског рата, био у Дубровнику,  и то посљедњи пут 2. јануара прошле године, на празник Св. Игњатија Антиохијског Богоносца, крсној слави Епархије Захумско-херцеговачке и приморске и њеног Епископа Григорија, којом приликом се између осталог, сусрео и са тадашњим бискупом дубровачким, данашњим задарским надбискупом монс. Желимиром Пуљићем.

Не желећи да изналазимо дубље разлоге, дужни смо, с друге стране, подсјетити да Митрополит Амфилохије никада никога није подстрекавао на „крвопролиће и ратне злочине“, а да огроман углед који Господин Митрополит има у читавом хришћанском, не само православном свијету, директно оповргава клевету гђе Шимац Боначић да су његови ставови „супротни кршћанској етици“.

Митрополит је добродошао на свим меридијанима и у многим земљама свијета, а немогућност националистички ограничених и острашћених  појединаца и група на подручју бивше СФРЈ да се помире с тим, упућујући према Господину Митрополиту клевете и понављајући измишљене приче о његовом учешћу у некаквом „великосрпском пројекту“, говори само о потреби истинског помирења међу народима наших простора, за шта се, у то смо увјерени, Господин Митрополит усрдно моли свакога дана.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This