Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Doprinos_Crkve_bezbjednosti_na_Balkanu.mp3]

БЕОГРАД, 9. фебруара – Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије одржао је предавање на тему Безбедност на Балкану – допринос Цркве потпуковницима и пуковницима који прате курс Генералштабског усавршавања, највишег нивоа образовања на Војној академији,који је неопходан услов за добијање генералског чина.

Предавању је присуствовао Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Атанасије, јеромонах Доситеј из манастира Хиландара и војни секретар јереј Јован Бабић.

На почетку предавања, бригадни генерал др Младен Вуруна је топлим речима поздравио уважене госте и изразио велико задовољство што је Митрополит Амфилохије одвојио време да се обрати високим официрима српске Војске.

У занимљивом и надахнутом обраћању, Митрополит Амфилохије је изнео занимљиве детаље из историје дуготрајне борбе народа у Црној гори за ослобођење од Турака. Истакао је Светог Петра Цетињског као пример и духовног и световног владара који је свесрдно подржавао борбу нашег народа за ослобођење од Турака и пример уважавања и поштовања противника у рату. Митрополит је даље нарочито нагласио да се безбедност неке територије, народа и државе пре свега заснива на односу према правди. Државе и народи који су своју срећу градили на неправди других, губили су и територију и мир и срећу, како нас историја учи – рекао је Митрополит. Ове речи је поткрепио цитатом: Правда гради села и градове.

Након предавања, генерал Вуруна је уручио Митрополиту Амфилохију монографију Српско војно школство, а Митрополит Амфилохије је генералу Вуруни уручио велики Календар Српске Православне Цркве за 2011. годину у којем су наведени најзначајнији догађаји из живота Цркве у претходној године. Предавању су присуствовали и официри из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Турске и Аустрије који су наши студенти.

јереј Јован Бабић

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This