Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/292011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_%20na_sahrani_mati_Elikonide.mp3]

IMG_1402.JPGЦЕТИЊЕ, 29. јануара (Светигора прес) – У манастиру Горњи Брчели данас су сахрањени земни остаци игуманије Еликониде (Јевтић), која се упокојила на Савиндан, након дуге и тешке болести у 55. години живота и више од четрдесет година проведених у манастиру.

Свету заупокојену литургију и опело служили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископ рашко-призренски Господин Теодосије са свештенством.

„Свети Петар Цетињски ушао је у Цетињски манастир у дванаестој години, а наша благословена мати и сестра монахиња Еликонида, она се одазвала у тринаестој години живота, када се ријетко ко одазива“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи сабраним вјерницима.

„Одазвала се, чула је глас Господњи и остала вјерна томе гласу, ево, до овога Светога дана када је Господ призвао у своје наручје. Уледала се на њеног духовног оца, старца Јустина Ћелијскога, који се такође у она распета времена Првог свјетског рата, када је српска војска прелазила албанску Голготу, у нешто старијим годинама одазвао се и у Скадру постригао власи главе своје и примио име мученика и философа Јустина“.

„Она се на њега угледала, живећи годинама у светоћелијској обитељи са својим благословеним сестрама и ревносно се трудећи да испуњује свако послушање. Њено ревновање остало је запамћено и до данас, па ево и сестара из њене прве обитељи које данас овдје заједно са нама да то посвједоче. Била је и у другим обитељима: и у Боговођи, и у Месићу, била је и у обитељи Светога Георгија у Бањи, а онда је по послушању, ево већ скоро двадесет година, дошла овдје, у запустјелу обитељ Покрова Пресвете Богородице“.

„Сад исповиједам пред свима вама да сам био сувише смјео и дрзак да ово дијете Божје пошаљем саму овдје. Црква нешто обновљена, конак у рушевном стању – ниједном није рекла нећу. Прихватила је на своја плећа бреме које тешко може један човјек да носи. И носила је то бреме за тројицу. И нема никакве сумње да ће онај који буде писао будућу историју ове Свете обитељи у Горњим Брчелима у нову ктиторку уписати нашу мати Еликониду“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This