Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201102[/picasa]

IMG_2135.JPGСКАДАР, 27.јануар 2011 – По Благослову Његовог Блаженства Архиепископа Тиранског и цијеле Албаније Господина Анастасија и његовог Високопреосвештенства Митрополоита Црногорско-приморског Господина Амфилохија, на празник Светог Саве, просветитеља и учитеља Српског у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра служена је већ по традицији света Литургија.  Литургију у част овог дивног просветитеља са вјерним народом служио је протојереј ставрофор Радомир Никчевић. Литургији су присуствовали представници дипломатског кора у Републици Албанији, амбасадор Републике Србије у Албанији Мирољуб Зарић као и представници скупштине републике Србије, Игуманија Жупског манастира светог Луке мати Ефимија са сестрама и председница кола срских сестара Косовка дјевојка из Никшића Сенка Дурутовић.
На литургији је пјевао хор преподобне мати Ангелине и полазници курса српског језика из Скадра.
Отац Радомир је у току литургије бесједио истакавши значај и личност светитеља Саве за цјелокупни род српски ма гдје се он налазио, а поготову на овим просторима , где су темељи српског националног бића уграђени. Свети Сава не смије да се заборави, он је једана од оних камена на којим је саграђено биће нашег народа. Свети Сава је и дјечија слава, па самим тим полазници курса српског језика са својим професором  Светозаром Ћираковићем и Александром Вујовићем, припремили су Светосавску академију, ово је већ трећа обновљена академија участ Светог Саве у Скадру после укидања 1938 г. од Краља Зогуа. Ово је знак да име светитеља и његово заступништво не заборавља српски народ свуда по земаљском шару, да је он топли заступник цјелокупног рода срског.
Након причешћа вјерника и Светосавске академије у цркви, отац Радомир и мати Ефимија и Сенка Дурутовић подијелили су пригодне поклоне за све учеснике академије, као и још стотинак поклона за сву дјецу која су била присутна тога дана. Радост је увећана примањем у Цркву два нова члана , Александром и Саром Јовани-Томашевић који су примили свету тајну крштења и миропомазања , а кумовао им је теолог Александар Вујовић.
Након литургије слављ еи прослава је настављена у ресторану гдје су пригодан програм и трпезу љубави припремили домаћини, вјерни народ овог краја  са преставницима удружења Морача-Розафа и братства Светог Јована Владимира. У име тих организација Митрополији Црногорско-приморској и владици Амфилохију , као и свима који су дошли да увеличају овај свети дан у Скадру захвалили су се Павле Брајовић и Симо Ајковић.
Радост праника Светог Саве у Скадру за све који су га тамо прославили остаће дубоко урезано у срцу и памћењу као величанствен догађај да свуда где год српско срце куца име Светог Саве се прославља од свег срца и душе. То су показали и вјерници Скадра, који су остали вјерни имену српском и наслеђу светитеља који их чува и брани у све дане њиховог живота.

А.В.

Pin It on Pinterest

Share This