Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201108[/picasa]

БУДВА, 28. фебруара – На дан Светог Саве, Првог Српског Архиепископа и просветитеља, 27.01.2011., црквена општина Будва уприличила је Светосавску Академију у просторијама древне будванске Цитаделе. На самом почетку Академије све присутне поздравио је бираним ријечима јереј Арсеније Радовић, старјешина цркве Свете Тројице у Старом Граду.

У свом излагању, отац Арсеније говорио је о значају личности Светог Саве Српског и Светог Саве Освећеног у развоју хришћанске просвете и културе. Потом је ректор цетињске богословије, протојереј Гојко Перовић, одржао празничну бесједу о Светом Сави, Првом Српском просветитељу и учитељу, и о лику Светога Петра Цетињског, као духовног водитеља и руководитеља православних Хришћана, коју доносимо у цјелини.

Ученици богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња су извели рецитал о Светом Сави. Чланови хора Светог Јевстатија Превлачког, под диригентским вођством Данијеле Николић, из Будве су на самом почетку Академије отпјевали тропар Светом Сави заједно са полазницима вјеронауке при храму Свете Тројице и потом су отпјевали пар духовних и свјетовних композиција. Полазници вјеронауке, коју води Радмила Остојић, су, као и сваке године, припремили рецитације у част Светога Саве и потом су отпјевали пар духовних пјесама.

На крају Светосавске Академије, јереј Арсеније Радовић се захвалио домаћину, господину Бранку Ћупићу, што нам сваке године уступа на коришћење овај диван простор, који је, иако просторно велики, те вечери био мали да прими све оне који су дошли да присуствују Академији. Отац Арсеније се потом захвалио протојереју Гојку Перовићу, ректору цетињске богословије, што нас је удостојио да на овај велики дан буде наш гост и духовно нас нахранио пригодном бесједом. Потом се захвалио ученицима богословије и свим учесницима програма, и свима онима који су се те вечери сабрали да уприличе ову духовну Академију.

Јереј Борис Радовић,
парох будвански

Pin It on Pinterest

Share This