Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201103[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Akademija_u_Podgorici.mp3]

DSC_0264.JPGЦЕТИЊЕ, 27. јануара (Светигора прес) – У крипти подгоричког саборног храма Христовог Васкрсења синоћ је одржана централна академија у Митрополији црногорско-приморској у част и славу Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

Уз присуству свештенства и монаштва, представника дипломатског кора у Подгорици, лидера појединих политичких странака, бројних културних и јавних радника и бројног народа који је крипту храма испунио до последњег мјеста, поздравно слово је изговорио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

„И ове као и претходних година, као и кроз вјекове, сабирамо се око Имена Божјег и око личности и дјела великог Божјег угодника, архиепископа жичког и просветитеља српског Саве“, рекао је Владика. „Овогодишња светосавска академија је посвећена и везана кроз личност Светога Саве за тристоту годишњицу духовних и свеукупних веза Црне Горе и славне Русије“.

„Сјећајући се тих духовних и историјских веза, знамо куда нам ваља гредити и убудућим временима, знамо који је наш пут, гдје смо то ми били, чиме смо стварали оно што смо стварали кроз вјекове, на који начин смо постали један од зрелих народа и у ризницу свјетске баштине унијели своју душу и своје биће“, рекао је Владика Амфилохије.

У име предсједника Србије Бориса Тадића, присутне је поздравио његов савјетник Млађен Ђорђевић који је рекао да је прослава празника Светог Саве „прилика да се подсјетимо српског пута, свих оних вриједности које нам је Свети Сава оставио у завjет да их чувамо, а то је наш језик, наше писмо, наша Црква, наша вјера и наше јединство“.

Овогодишњу светосавску бесједу изговорио је књижевник Слободан Ракитић.

„Све што је потребно једном народу, прије свега свијест о себи, долази нам од њега. Све што је потребно једној држави, он је градио и изградио“, казао је господин Ракитић.

„Моћ средњовјековне Србије Немањића заснивала се на хармонији између државе и Цркве. По свему судећи, каже Павле Поповић, Свети Сава је први Србин који је посјетiо Свету земљу и ишао Спаситељевим стопама. Ишао је Његовим путем истине као Његов највјернији следбеник. Тим путем, којим ми и данас идемо, он нас је повео. Славећи и хвалећи његово име, славимо и хвалимо Име Господа Исуса Христа“, казао је он.

У наставку академије наступили су хорови „Свети новомученик Станко“ из Никшића, „Свети апостол и јеванђелист Марко“ из Подгорице, Српско пјевачко друштво „Светосавник“ из Подгорице, хор ђака Цетињске Богословије и народни гуслар Рајо Војиновић.

Светосавске академије ових дана се одржавају у свим већим мјестима по Црној Гори.
Н.П./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This