Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/27.01.2011_Mitropolit_na_Savindan_u_Gradistu.mp3]

IMG_0437.JPGЦЕТИЊЕ, 27. јануара (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски, Високопреосвештени Господин Амфилохије служио је данас, на празник Светог Саве, архиепископа и просветитеља српскога Свету службу Божију у манастиру Градиште.

Владици је саслуживало свештенство Митрополије црногорско-приморске, уз присуство монаштва и вјернога народа, нарочито дјеце. На литургији су појале монахиње манастира Рустово.

Прије литургије, Митрополит Амфилохије је освештао нови живопис, рад академског сликара Радомира Јашовића и његове кћерке Јелене.

„Бог је послао апостола Свога, Светога Саву, који је кренуо за Њим и који се на крсту двоједне љубави, љубави према Христу и према народу разапео и принио свој живот, послужвши свим срцем својим, свим бићем својим и свом душом својом Христу“, рекао је Владика у архипастирској бесједи.

„У исто вријеме, кроз то своје христољубље жртвовао је себе и принио себе на дар своме народу и постао духовни отац читавог једног народа. Могао је Растко Немањић да остане на своме двору, да биуде и кнез Херцеговине, своје дједовине, могао је и да се ожени и да има своју дјецу и своје потомке, али Бог је за њега одредио нешто много више и узвишеније. Намјесто да имо двоје или петоро дјеце, он има хиљаде и хиљаде дјеце своје духовне. Читави народ, читава покољења су његова духовна дјеца. Он је постао и духовни родитељ свога оца, па се каже да је он отац свога оца – онај који га је тјелесно родио, он се од њега духовно родио“.

„Та Света двојица су духовна основа и темељ читавог једног народа и надахнуће читаве његове историје: Симеон Немања, творац државе српске и Свети Сава, који је тој држави удахнуо дах живота, мудрост, истину, који је просветио свејтлошћу богопознања и вјечне истине ту државу и народ у њој“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Благосиљан је и славски колач.

Владика је након литургије служио помен монахињи Еликониди, дугогодишњој настојатељици манастира Горњи Брчели, која се јутрос упокојила у Господу.

Изведен је и дјечји светосавски програм, а архимандрит Павле (Калањ) подијелио је дјеци светосавске поклон пакетиће.

Затим је одржана промоција фототипског издања првог Српског буквара и Молитвослова писаних у манастиру Градиште 1597. године. На промоцији су, поред Митрополита Амфилохија говорили и уредник издања професор Ратко Марковић Риђанин и др Мирослав Лукетић.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/28.01.2011_Svetosavska_akademija_Kolasin.mp3]

Данас поподне је у Дому културе у Колашину одржана Светосавска академија, 11. по реду од обнављања ове традиције 2001. године, а овом приликом је и промовисана књига “Повратак Светог Саве у Колашин”, која у себи садржи преглед светосавских академија у Колашину 2001-2010.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This