Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/252011[/picasa]

Представљена књига „Манастир Високи Дечани“, колорна монографија, која ће од четвртка моћи да се купи на киосцима

[audio:http://slovoljubve.com/sites/default/files/8/11/01/celo_manastir_decani_monografija_25._1._2011..mp3]

БЕОГРАД, 26. јануара – Прва у низу малих колорних монографија „Манастир Високи Дечани“, од четвртка ће се наћи на киосцима. Овом књигом је „Светигора“ покренула библиотеку „Немањићки манастири“. – У сазвежђу задужбинарства Дечани заузимају посебно место. Манастир је један од подсетника да су Косово и Метохија жила куцавица српског народа – рекао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у уторак на промоцији у Медија центру.

Он је додао да није случајно да је „Светигора“ покренула ову едицију, јер Немањићи не само да су оставили траг на КиМ и другим деловима Србије, већ су на простору садашње Црне Горе основали Зетску епископију.

– Црква Вазнесења Христовог и манастир Дечани су најбоље проучени српски средњовековни црквени споменици – нагласила је проф. др Милка Чанак Медић.

Указавши на то да су Дечани једина немањићка задужбина, чија црква никада није спаљена, Епископ рашко-призренски Теодосије је подсетио да је овај манастир саграђен да буде гробно место Стефана Дечанског, али исто тако и на корист српском народу. – Имали смо среће да Дечани никада не буду рушени, било је покушаја да се претвори у џамију, скидан је кров, али је божјом силом манастирски комплекс до данас сачуван – рекао је Владика Теодосије. – Дечани су наша историјска и културна ризница. Бисер наше историје, духовности и културе. Са поносом кажем и као епископ, и као дугогодишњи игуман Дечана и као Србин, да Дечани до данас нису изгубили ништа од свог садржаја.

Едиција „Немањићки манастири“ биће доступна читаоцима у Србији, Црној Гори и РС, као и у Америци, Канади и Аустралији. Пријатељ едиције је Компанија „Новости“.

Извор: Новости, Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This