Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/6201108[/picasa]

СКАДАР, 7. јануара – Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита Црногорско приморског зетско брдског и скендеријског и егзарха Пећког трона и Његовог Блаженства Архиепископа Албанског и тиранског Г. Анастасија, и ове године, већ по традицији свештеници Митрополије Црногорско-приморске освештали су и наложили бадњаке и служили Свету Литургију на Божић, у Враки код Скадра.

Вјерни народ је код Цркве Свете Тројице је са радошћу дочекао протојереја-ставрофора о.Радомира Никчевића, шефа кабинета Митрополита Амфилохија. По дочеку од многобројног народа и дјеце и преставника Удружења српског и црногорског народа у Албанији, представника Амбасаде Републике Србије у Албанији, о.Радомир је освештао бадњаке, након чега се обратио свима бесједом. У њој је пренио благослов Митрополита Амфилохија, и поруку мира, љубави и јединства, истакавши да је Албанија земља освештана по којој су ишле стопе Светих апостола и њихових ученика, земља Св. Јована Владимира, првога српскога краља, а и земља многих хришћанских покољења до дана данашњег. Албанија је земља у којој вјера Христова васкрсава и у којој се на најбољи начин опипљиво може видети сила Христове вјере, која преображава све. Богомладенац Христос који је постао човјек да би човјек постао Бог по благодати, по ријечима св. Атанасија Великог кога је цитирао о.Радомир је шанса за све, а поготову у овим просторима на којим живе представници све три вјере. То јединство и присуству су потврдили и представници римокатоличке цркве у Скадру Дон Антонио, и Дон Ђузепе, који су дошли да присуствују овом светом чину.

На крају бесједе је упутио свима поруку мира и Рождества Христова: Мир Божији, Христос се роди – Ваистину се роди.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201104[/picasa]

Након овога је о.Радомира и представнике Митрополије Црногорскоприморске, поздравио г. Павле Брајовић, предсједник Удружења српско-црногорске мањине Морача-Розафа у Скадру, заблагодаривши Митрополиту Амфилохију коју увијек брине о свом народу у Скадру и цијелој Албанији, и за несебичну љубав коју Митрополија указује и бригу за њих у Скадру. Послије њега се захвалио и г. Симо Ајковић, предсједник Удружења „Свети Јован Владимир“ из Скадра који је подсјетио да је Скадар мјесто у којем су се увијек чувале вјера и традиција и љубав према Православној Цркви, и гдје се никад није заборављала сопствена историја, него је увијек са кољена на кољено преношена, одржавајући тиме свијест да су на овим просторима сви дужни да чувају своју традицију и вјеру, а такође да опомињу и друге да не губе из вида шта за српски народ значи Скадар и колика је важност скадарског историјског наслеђа.

У име Митрополита Амфилохија, Удружењу Морача-Розафа је књижевник и бивши министар вјера у влади Црне Горе г. Будимир Дубак уручио нову обимну књигу у издању Светигоре, која говори о обнови и градњи нових храмова у Црној Гори за посљедњих 20 година службе Митрополита Амфилохија, пожељевши да ово капитално дјело краси библиотеку удружења.

Након освештавања о.Радомир је дао и интервју за националну Албанску телевизију, који су пренијеле и неке локалне телевизије.

По благослову Митрополита Амфилохија подијељено је и 100 дјечјих пакетића, обезбјеђених за ову прилику од стране Митрополије и ИИУ Светигора, који су нарочито обрадовали најмлађе који су дошли да се радују Божићу.

Сјутрадан је одслужена Света Литургија коју су служили о.Радомир и о.Никола Петани, парох скадарски, којој је присуствовало око 150 вјерника иако је био радни дан, од којих су многи приступили Светом Причешћу. Литургија је показала колико је у Цркви јединство вјере велико и да смо у Христу Богомладенцу сви једно и да нас љубав према Христу веже, а не дијели.

Послије Литургије представнике Митрополије су домаћини одвели на тврђаву града Скадра подсјетивши све нас на славне дане из историје нашег народа у Скадру, а потом смо били гости на свечанам ручку који су домаћини приредили у дивном ресторану подно тврђаве.

Прослава Божића и празновање у Скадру још једном потврђује оно на што смо сви призвани – јединство, мир, заједницу и љубав, које Црква Христова проповиједа и свједочи преко 2000 година.

А.В.

Pin It on Pinterest

Share This