Izaberite stranicu

Часопис СВЕТИГОРА – БОЖИЋ 2010/2011 – број 204-205

Мир Божји! Христос се роди!

У знаку овог радосног поздрава је двоброј нове Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На мјесту увода је Божићна посланица Митрополита црногорско-приморскога Амфилохија, који је ове године напунио 20 љета епископске службе у Црној Гори, те је тако овај број Светигоре скоро сав у знаку тог јубилеја.

Увођењем Митрополита Амфилохија на трон Митрополита црногорских, неуморног трудбеника Црне Горе, како каже протојереј Обрен Јовановић у свом тексту, или „човјека који је побиједио вријеме“, како га је назвала Весна Тодоровић, дошло је до духовне обнове у Црној Гори о чему говори отац Велибор Џомић, а са тим и оне најзначајније обнове, црногорске душе и тијела о чему пише Јован Маркуш. Вријеме Митрополита Амфилохија (наше вријеме) је вријеме свеобухватне обнове, како каже у свом тексту јереј Предраг Шћепановић и вријеме обнове рада Цетињске богословије, о чему прича проф. Душан Биговић. Доласком Митрополита Амфилохија на трон цетињских владика формиран је одбор за ходочашће, Одигитрија о чему свједочи њен директор Славко Крстајић. „Огањ из пепела“ је текст Ратка Кривокапића који сликовито казаује о значају овог јубилеја, а жена која је на сам Божић родила онога који је духовно обновио Црну Гору звала се Милева Радовић. О њој своја сјећања са нама дијели њен син Архиепископ цетињски. Разговор је преузет из емисије Радио Светигоре Мајке-хришћанке.

О још једном обновитељу духовности и монаштва у Црној Гори – почившем оцу Лазару Аџићу пише игуманија Ћелија пиперских, Јелена. Ту је и сјећање на Митрополита Арсенија Брадваревића, затим на монаха Георгија Витковића. Прошло је и годину дана од упокојења нашег свјатјејшег Патријарха Павла. О њему говори Слободан Драговић и отац Павле Кондић.

Црну Гору је за Лучиндан посјетио наследник Патријарха Павла, Иринеј о чему казује Рајо Војиновић.

Светигора је за Божићни број изабрала стихове Десанке Максимовић „најмилије кћери српског језика“, како ју је назвао Матија Бећковић, чија бесједа изговорена на Мајевцу крајем октобра 2010. године се нашла у овом броју. У рубрици Богословље овога пута је ушао текст Владике Јована Пурића, посвећен светости културе.

Актуелна збивања из свијета, помјесних и отачаствене Цркве нашла су мјеста у хроникама на крају овог Боћижног броја, чије богатство текстова се простире на преко осамдесет страница.

У нашим срцима на Божић се дешава сусрет са самим Богом, што је тема бесједе Митрополита Илариона Алфејева, коју Светигора преузима са руског извора. Том сусрету у Божићу претходи пост, о којем говори протојереј Гојко Перовић.Тајну најрадоснијег хришћанског празника открива богословски текст јеромонаха Иринеја Стинберга „Смрт и нови живот рођењем Христовим“. Зато се радујете и вјерујте, јер како рече отац Момчило Кривокапић у тексту посвећеном Владици Амфилохију: „Хришћанин не умире!“

С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This