Select Page

САОПШТЕЊЕ СА БРАТСКОГ САБРАЊА
СВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ
11. децембар 2010.

Сагласно вјековном предању и саборском начину живота Цркве Божије, данас је, 11. децембра љета Господњег 2010. у Храму Светог Јована Владимира у Бару одржано редовно годишње братско сабрање свештенства, свештеномонаштва и дијела монаштва Митрополије Црногорско-приморске.

Сабрање је започело у храмовној крипти посвећеној Св. Александру Невском, служењем Божанствене Литургије, којом је началствовао Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије уз саслужење више свештеника и ђакона наше Митрополије.

Послије Свете Литургије, радни дио састанка је започео Високопреосвећени Митрополит изнијевши сажети преглед својих најважнијих активности као епархијског архијереја и уопште дешавања у Митрополији нарочито нагласивши недавни боравак Његове Светости Патријарха Српског Иринеја поводом празника Св. Апостола и  Еванђелиста Луке и Св. Петра Цетињског и пресвлачења и премјештања у нови кивот моштију Св. Петра Цетињског, којом приликом је Свјатјејши Патријарх, осим Цетиња, посјетио на и Манастире Острог и Ждребаоник, те Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, свугдје бивајући дочекан срдачно и са радошћу. Патријарх Иринеј се сусрео и са Предсједником Црне Горе г. Филипом Вујановићем.

Рад сабрања је настављен предавањем протојереја Гојка Перовића, пароха цетињског и ректора Цетињске богословије на тему остваривања пастирске улоге пароха у савременом свијету, након чега се развила плодотворна дискусија.

На сабрању свештенства изражена је велика благодарност Богу на веома великим даровима које свих ових година обдарује Цркву на овим просторима, што се најбоље показује у броју младих вјерника, дјеце полазника вјеронауке, и нових младих посленика на њиви Господњој – православних свештеника.

Констатовано је да је попуњеност парохија у односу на број становника и вјерника веома добра и да постоје сви унутрашњи услови за успјешно вршење савремене мисије и пастирског рада.

На самом почетку је изражено и молитвено саучествовање у невољи свих оних који су ових недеља погођени незапамћеним поплавама. Митрополија је већ одвојила и додјелила одређена финансијска средства, а Господин Митрополит је послао распис свим архијерејским намјесницима, паросима, управама манастира и црквених општина да се организује прикупљање помоћи, која ће потом бити уручена потребитима. Прошле недеље је у свим храмовима служен и молебан за престанак падавина и избављење од поплава.

Настављен је рад на обнови и градњи многих цркава, манастира и помоћних објеката, а ни ово мјесто састанка није случајно изабрано, већ као мјесто на којем се посљедњих нешто више од годину дана богато излила благодат Божија, сабирајући и окупљајући вјерне и подстичући их на подизање овог велелепног храма.

Нажалост, примјећено је да се у појединим срединама и међу појединим званичницима Црква и даље третира као организација која треба да послужи нечијим идеолошким или дневнополитичким интересима. Црква Божија никада није, нити ће убудуће дјелити људе по било ком основу сагласно вјековном поретку Православне Цркве. Наравно, не одричући се свог права да самостално одређује своје унутрашње устројство и проповједајући својим вјерницима, али и свему свијету, Христа Богочовјека као вјечну Истину и Правду Божију.

Као баштиници дуговјековне духовне традиције, на чијим се темељима у значајном периоду формирала Диоклија, Зета и данашња Црна Гора, не можемо да се не осврнемо на нека актуелна питања црногорског друштва. У том смислу, позивамо надлежне у нашој земљи да прекину агресивну пропаганду новоцрногорског језика, као и досљедну политику гашења ћириличног писма у Црној Гори. Ово не чинимо заступајући било какве идеолошке позиције, већ свјесни значаја које су српски језик и ћирилично писмо имали и имају у Црној Гори. Готово цјелокупно наше духовно, културно и умјетничко насљеђе, или макар оно највриједније је настало у овом оквиру.

Морамо изразити своју бригу за и даље, бојати се, недовољно одговоран однос према питању градње хидроакумулација на ријеци Морачи и њиховог утицаја на околину и насљеђе, посебно се осврћући на манастир Морачу. И поред мноштва отворених питања и примједби и сугестија стручњака из многих области, пројекат се готово приводи крају, не узимајући, нажалост, довољно озбиљно у обзир резултате јавне расправе, који су показали велике резерве према овом пројекту.

Користимо прилику да упознамо јавност да се један добар дио свештенства и монаштва, рођених у другим републикама бивше Југославије, суочава са невољама приликом покушаја остваривања својих основних права, иако већина њих у Црној Гори живи већ годинама, а неки и деценијама. Имамо разлога да вјерујемо да постоји предумишљај појединих државних органа да на овај начин врше притисак на саму Митрополију.    Мора се рећи да ово нису часни поступци, да не говоримо о законитости и демократичности оваквог неједнаког третмана појединих грађана ове земље.

Митрополија је и ове године одржала неколико важних научних скупова и округлих столова, те издала нека важна издања о духовној и културној историји Митрополије и Црне Горе, али и о другим актуелним питањима.

Позивамо све државне званичнике, дипломатске представнике, медијске раднике и остале јавне дјелатнике да поштују достојанство и устројство Православне Цркве, не насједајући на обмане и оптужбе извјесне псеудовјерске заједнице на истинску Православну Цркву у Црној Гори. Довољно је погледати гдје се православни вјерници сабирају и тиме разбити све дилеме у вези са, уствари непостојећим, „црквеним“ питањем у Црној Гори.

Свештенство Митрополије је дужно и ове, као и неколико посљедњих година, указати на неблагодатност и невалидност свих обреда обављаних од самозваних или бивших православних свештеника тзв. ЦПЦ, који вјерницима не доносе Божији благослов и дар, већ невољу, смутњу и заваду међу браћом.

Молећи се Господу да излије на нас благодат, какву је излио на овај дивни храм, и на све који се труде на његовом духовном и физичком узрастању, и да нам, у овим даним Божићног поста и све дане наших живота, дарује свој мир према благословеној анђелској химни: „Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља!“, поздрављамо Вас радосним и тајноводственим поздравом:

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Pin It on Pinterest

Share This