Select Page

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, одржао је синоћ на Факултету техничких наука предавање на тему “ Наука и вера“.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 2. децембра – Митрополит је говорио о животу и делу великог српског али и светског научника Николе Тесле.

“Никола Тесла, као дете из свештеничке породице, у великој је мери растао под утицајем мајке. Мајка Ђука, иако неписмена, имала је изузетно јак утицај на младог Теслу. Развила је у њему љубав према народној традицији и поезији,” казао је митрополит црногорско – приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије, подсећа на нека сазнања да је Никола Тесла имао дар предсказања, сва су му се дела и експерименти, јављали у предвиђањима. Подсетивши на Теслина научна достигнућа и открића која су променила људску стварност митрополит Амфилохије, оценио је Николу Теслу као једног од можда најзначајнијих и најинтересантнијих у историји европске цивилизације.

“Мада је о Тесли много писано, његов живот и дело, ипак су тајна, јер Тесла је живот провео као пустињак,” каже он.

“Није случајно да је он називан научним свецем и усамљеником. Он је буквално на монашки начин жртвовао себе и примио себе за добробит човечанства откривајући законитости саме природе и примењујући их на реални људски живот „, истакао је Амфилохије.

“Као син свештеника, подвижник, Никола Тесла заслужује да буде прописно погребен, да као хришћанин буде сахрањен, а не да његов пепео буде похрањен у стакленој кугли у музеју”, каже митрополит Амфилохије.

Митропилит Амфилохије позвао је професоре Факултета техничких наука, у чијем се простору трибина и одржавала, али и грађанство Косовске Митровице, да подрже иницијативу да Никола Тесла буде сахрањен крај храма Светог Саве на Врачару.

Извор: КИМ радио

Pin It on Pinterest

Share This