Select Page

Апел Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за помоћ у обнови Царске Лавре манастира Хиландара

Свима је добро познато да је манастир Хиландар, нашу Царску лавру, пре неколико година задесио катастрофални пожар, у којем су изгорели манастирски конаци, који се, уз помоћ наше Цркве и Државе, као и Јеладске, интезивно обнављају.

Хиландарско братство, уз помоћ стручњака из Србије и Грчке, својим средствима и прилозима двеју држава, разних установа и добротвора, у складу са стручним пројектима и планским коришћењем материјалних средстава, успело је да обнови део манастирског комплекса (Сенару, Портирницу и конак из 1814 звани Синодик – средишње крило Великог конака).

Остали делови очекују даље радове.

У наредном периоду следи обнова: цело североисточно крило, као и комплетни унутрашњи занатски и инсталатерски радови у западном крилу Великог конака; затим, радови на улазном делу са Старим конаком, са учвршћивањем темеља југозападне стране грађевинског комплекса, Дохија, Игуменарија и Бели конак.

Влада Републике Србије и Министарство културе пружају значајну помоћ; али, због познате економске кризе, ове године знатно умањену. Наговештена помоћ из Грчке због њихових прилика је потпуна изостала. Тако, финансијска средства су исцрпљена, и Хиландар се нашао пред опасношћу да обустави даљу обнову.

Сматрамо да Република Србија и Српски народ – како у Отаџбини, тако и у расејању, поред свих постојећих материјалних криза и недостатака, не смеју дозволити да се Хиландар не обнови.

На основу свега изнетог, Свети архијерејски сабор се, на основу вапајне молбе Братства манастира Хиландара, обраћа свим нашим епархијама у Отаџбини и расејању, црквеним општинама и манастирима, верном народу наше Цркве, као и свим људима добре воље, да према својим могућностима помогну обнову највеће српске светиње.

У овом циљу, подсећамо да се девизна средства и прилози могу уплаћивати преко епархија, или непосредно:

– на наменски рачун манастира Хиландара у Грчкој:
IERA MONH HILANDARIOY,
Agricultural Bank of Greece S. A.
BIC: ABGRGRAA (Swift Code)
AG. OROS BRANCH CODE 2362
A.C.C.: 439 03 002069 57
IBAN: GR59 0432 3620 0043 9030 0206 957

– или на наменски рачун Фонда „Задужбина манастира Хиландара“ у Србији:
ЗАДУЖБИНА СВЕТОГ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА
Назив пословне Банке: ЕУРОБАНК ЕФГ А.Д. БЕОГРАД
Број т.р.: 250-2615061-83
Сврха уплате: За обнову Хиландара

Уверени да ће Господ, молитвеним посредовањем Светих ктитора хиландарске Лавре Симеона и Саве, све дародавце и приложнике наградити Својим непролазним, изобилним даровима, у име Светог архијерејског сабора унапред захваљујемо.

С благословом Божјим,

АЕМ и Патријарх српски
И Р И Н Е Ј

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This