Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Arandjelovdan_Cetinje.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 21. новембра (Светигора прес) – Сабор Светог aрхангела Михаила – Аранђеловдан, крсна слава Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и игумана Цетињског манастира протосинђела Методија, данас је молитвено и свечано прослављен у Цетињском манастиру.

Свету архијереjску литургију су служили Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије уз саслужење свештенства.

„Без вјере човјек тешко може живјети“, рекао је Владика Григорије у литургијској проповиједи након читања Јеванђеља. „Како каже један филозоф, вјера је брига о врхунском. А кад кажемо брига, та ријеч увијек подразумијева онога ко се брине и оно о чему се брине. А брига Светих ангела и архангела, Светог архангела Михаила кога данас славимо, је брига о врхунском и свакоме ко се о томе брине, о Оном највишем, о Богу Живоме, помаже и служи и узноси га у тој вјери“.

„Без вјере, браћо и сестре, све оно што нас сачињава и чини људима, и осјећај и воља и сумња и храброст и страх и нада, не могу да се саберу у једно, не могу да се усмјере, да се склопе, не могу да буду у једној служби. Зато је тако важна та ријеч „са страхом Божјим стојмо право“. Стојмо право, стојмо смјерно“.

„То, прије свега, значи стојмо у вјери, стојмо са вјером, стојмо на темељу вјере. Јер ћемо тако сабрати све елементе нашег бића у једно. И сама љубав наша неће бити расплинута и неће којекуда отицати, него ће бити усмјерена ка оном врхунском, ка оном најважнијем. И тако ће се с нама моћи збивати оно што Господ од нас у Јеванђељу тражи да служећи један другоме служимо Богу Живоме, да служећи Богу Живоме служимо један другоме. И тада ће нам се демони покоравати“, рекао је Владика Григорије.

На крају службе Митрополит Амфилохије је заблагодарио Господу „што нас је сабрао под крилима Светих небеских сила“.

„Благодаримо Господу и Светом Василију Острошком што нам је данас послао Владику Григорија да нас благослови. Бог да благослови све данашње свечаре и свима благаја и многаја љета“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На данашњој Светој служби благосиљани су славски колачи бројних свечара, а славски колачи Митрополита Амфилохија и протосинђела Методија преломљени су за трпезом љубави у Цетињском манастиру.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This