Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Konferencija_za_stampu.mp3]

БЕОГРАД, 19. новембра – Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, који је на упражњени трон Епископа рашко-призренских јуче изабрао досадашњег викарног епископа липљанског Г. Теодосија, са великим жаљењем и забринутошћу примио је вест о покушају насилне узурпације црквене власти у овој многострадалној Епархији Српске Православне Цркве од стране умировљеног Епископа Артемија, који је овим поступком и формално ушао у раскол са Светим Архијерејским Сабором, односно са Српском Православном Црквом.

И поред изричите забране свештенодејства, коју му је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве 15. октобра 2010. године изрекао због његових антиканонских поступака и неприхватања одлукâ највиших јерархијских тела, Епископ Артемије је, без одобрења Светог Архијерејског Сабора, администратора Епархије рашко-призренске и новоименованог Епископа рашко-призренског, данас служио свету Литургију у манастиру Дубоки Поток (општина Зубин Поток), а саслуживала му је група клирика, његових присталица, који су такође под забраном свештенодејства. Неовлашћеним служењем свете Литургије и злоупотребом гостопримства овог манастира Српске Православне Цркве прекршено је више црквених канона, па је Епископ Артемије, заједно са својим следбеницима, овим крајње неразумним поступком ступио на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство Српске Православне Цркве.

Свети Архијерејски Сабор обавештава јавност да Епископ Артемије у својим самовољним, неканонским и по јединство Цркве разорним активностима нема подршку Епископата, као ни свештенства и монаштва Српске Православне Цркве, које је остало верно свом светосавском наслеђу и вековном црквеном поретку. Владику Артемија следи четрдесетак одбеглих монаха и монахиња који су погазили основни монашки завет послушности, као и мали број путујућих присталица, који су се у последње време окупљали у манастиру Шишатовцу и делују као својеврсна секта, одвојена од редовног литургијско-црквеног живота Цркве. Све делатности Епископа Артемија по самовољном напуштању манастира Шишатовца и при покушају узурпације епархијске власти и манастира Дубоки Поток канонски су ништавне и неблагодатне. Свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске (осим споменутих лутајућих монаха и монахиња) остало је верно Српској Православној Цркви на челу са Патријархом српским.

Свети Архијерејски Сабор и овом приликом позива верни народ наше свете Цркве да не прихвата неистине и манипулације секташки настројених присталица Епископа Артемија и да ничим не учествује у њиховим антицрквеним активностима, како не би и сами преузели одговорност за неблагословено држање и цепање јединства Цркве.

Свети Архијерејски Сабор позива епископа Артемија и његове заблуделе истомишљенике и послушнике на покајање и повратак благодатном црквеном јединству и канонском поретку, ради спасења свога и спасења других, нарочито оних који му верују и следују.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This