Izaberite stranicu

МОСКВА, 18. новембра – Патријарх Московски и све Русије Кирил је увјерен да ће Словенија, као чланица Европске Уније, допринијети да „словенска култура заузме одговарајуће мјесто у животу Европе“.

„Посебно сам издвојио тему нашег заједничког односа према словенској култури и одржавања те културе, јер је Словенија чланица ЕУ, и може допринијети томе да словенска култура данас заузме достојно мјесто у животу Европе“, казао је Патријарх у сриједу 17. новембра, током сусрета са предсједником Словеније, Данилом Турком, у патријаршијској резиденцији у Москви.

Патријарх је рекао да у Словенији данас живи више од хиљаду људи повезаних са Русијом. То су углавном православни хришћани, чланови Српске Православне Цркве.

Предсједник Словеније је патријарху Кирилу поклонио књигу о руској цркви на прелазу Вршич у Словенији.

У марту 1916. године, група руских војних заробљеника која је рашчишћавала пут од снијежних наноса, пострадала је овдје од лавине. Мјесно словеначко становништво их је сахранило у заједничку гробницу, а њихови остаци су касније пренијети у руску капелу подигнуту на овом прелазу.

Сваке године у јулу у капели се одржава сусрет руске и словеначке заједнице. У јулу 2011, прослави поводом 95 година капеле, по ријечима патријарха Кирила, присуствоваће и делегација Руске Православне Цркве.

У знак сјећања на сусрет, Патријарх је свог госта даривао иконом Пресвете Богородице и књигом.■

Pin It on Pinterest

Share This