Select Page

Манастир Дубоки Поток

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 19. новембра – Одлуком Св. Архијерејског Сабора СПЦ, због отвореног кршења канонског поретка Цркве и насилног покушаја узурпације епархијске власти, досадашњи умировљени Епископ Артемије лишен је епископског чина и враћен у ред монаха. Одлука Св. Сабора је коначна. Саборски оци били су принуђени да донесу ову веома тешку и болну одлуку након нечувеног покушаја Владике Артемија са групом својих присталица да насилно заузме манастире на северу Косова и Метохије и прогласи себе противно црквеном поретку и канонима „Епископом Рашко-призренским“. Због узурпације имовине СПЦ против монаха Артемија Радосављевића и његових следбеника (одбеглих монаха) поднесена је и кривична пријава.

Истовремено, новоизабрани Епископ Рашко-призренски Теодосије вечерас је око 19.00 часова у пратњи свештенства и народа са севера Косова као и српске полиције ушао у манастир Девине Воде који је данас рано поподне насилно окупиран од стране присталица рашчињеног Владике Артемија. Епископ Теодосије је вратио канонску управу у овај манастир, где се сада налази настојатељ манастира јеромонах Фотије са монасима верним СПЦ. Након преузимања овог манастира из рука расколника, Владика Теодосије је продужио до манастира Дубоки поток како би успоставио канонски поредак и у овом окупираном манастиру СПЦ.

Полиција Србије данас је привела неколико насилника (следбеника рашчињеног Владике Артемија) код манастира Црна Река, где су ови покушали да провале. Монасима Кипријану и Мартинијану (који су показали посебно агресивно понашање) одређен је притвор од 48 часова, док су остали учесници покушаја насилне провале у манастир Црну Реку, међу њима и јеромонах Николај Негојевић (бивши игуман овог манастира) дали изјаве у полицији. С обзиром да су одбегли монаси Епископа Артемија безаконо и антиканонски служили Св. Литургију у Дубоком потоку и учествовали у низу насилних радњи против канонских манастира СПЦ, очекује се да ће Црквени суд убрзо проширити црквено-судску оптужницу и применити додатне канонске мере лишења свештеног чина и вероватно одлучења од Цркве на известан период. Осим тога, за сва лица за која има доказа да су учестовала у кривичним преступима заједно са рашчињеним Владиком, покренуте су кривичне пријаве при судовима Републике Србије. Очекује се да ће се вечерас и у манастир Дубоки Поток вратити канонски ред и поредак и да ће узурпатори заједно са монахом Артемијем напустити ову светињу и вратити управу канонском игуману Ромилу. Владика Теодосије је по уласку у Девине Воде одмах посетио затвореног игумана Ромила који је претрпео бројна шиканирања и претње јер није желео да допусти узурпаторима да уђу у манстирску цркву.

Након овог врло тешког и мучног дана, с правом се може рећи да је поред свих непријатности које су се издешавале победила Црква и канонски поредак у СПЦ. Без обзира што рашчињени Владика Артемије и даље не признаје одлуке Св. Архијерејског Сабора и тиме продужава своју борбу против Цркве, Владика Теодосије је у манастиру Дубоки поток са игуманом Ромилом, канонским игуманом манастира.

ДЕМАНТ:

Епархија Рашко-призренска најоштрије одбацује неистине тврдње лутајућих монахиња рашчињеног Епископа Артемија да је Епископ Рашко-призренски Теодосије данас наводно „лично учествовао у њиховом избацивању и физичком насртају“. Епископ Теодосије је у манастир ушао као канонски Епископ Рашко-призренски и без икакве примене силе обавестио узурпаторе да морају да ослободе просторије узурпираног манастира. Том приликом није примењена никаква сила (иако су исту данас Артемијевци применили приликом узурпације манастира). Постоје сведоци овог догађаја, а њему присуствовао и инспектор српске полиције, тако да ће све лажне изјаве бити адекватно процесуиране.


ОСТАЛЕ ВЕСТИ (КИМ РАДИО)

Г. Арсић: Владика Артемије угрожава заједницу

19.11.2010. 18:00, КИМ Радио

“Владика Артемије уноси нове поделе и својим поступцима угрожава заједницу,”, каже начелник косовског округа Горан Арсић.

“Владика Артемије од кад је рашчињен чини многа дела на уштрб српској заједници на Косову и Метохији. Направио је много разједињености међу српским народом, а ово је само још један доказ да он пошто пото жели да и онако мало српског народа разједини на партије или на оне који су за њега или протв њега”, изјавио је Арсић КИМ радију.

Арсић је додао да у потпуности подржава став Синода СПЦ који је именовао владику Теодосија за епископа рашко-призренске Епархије.

“Владика Теодосије је био стално уз народ. Први је учествовао у обнови манастира и цркава спаљених 1999. и 2004. године. и први је заједно са владикама Амфилохијем и Атанасијем обишао многе манастире и цркве, учествовао је у првим литургијама које су одржане након десет и више година и вратио веру српском народу у СПЦ”, казао је Арсић.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This