Izaberite stranicu

На данашњој седници Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве одлучено је да се на катедру епископа рашко-призренских постави досадашњи викарни Епископ липљански Г. Теодосије

БЕОГРАД, 18. новембра – Владика Теодосије, на крштењу Живко Шибалић, рођен је 29. јуна 1963. године у Чачку, од оца Милана и мајке Биљане (рођене Јовић), сада у монаштву монахиње Марте. После завршене основне и средње школе у Горјанима и Ужицу, студирао је теологију на Теолошком факултету у Београду, где је и дипломирао. Искушеник је постао 6. јануара 1987. године у манастиру Црна Река, код Новог Пазара, где почиње монашки живот под духовним руководством игумана Артемија, садашњег умиривљеног Епископа рашко-призренског. У манастиру Црна Река искушеник Живко је замонашен у малу схиму на манастирску славу, Светих Архангела, 21. новембра 1989. године, добивши монашко име Теодосије, по Светом Теодосију Великом, зачетнику општежића.

У чин јерођакона рукоположио га је тадашњи Епископ рашко-призренски Павле на Светлу среду 1990. године у Саборном храму Светог Георгија у Призрену. Епископ Артемије га је рукоположио у чин јеромонаха у манастиру Ћелије код Ваљева у недељу по Сретењу 1992. године.

Од маја 1991. до марта 1992. године отац Теодосије је на послушању у Епархијском двору у Призрену као ђакон и возач Епископа Артемија. У марту 1992. године са неколико црноречких монаха прелази у манастир Високи Дечани, где га Епископ рашко-призренски поставља за настојатеља манастира и одликује чином игумана 22. октобра 1992. године. На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве од 10. до 19. маја 2004. године игуман Теодосије (Шибалић), настојатељ царске лавре манастира Високи Дечани, изабран је за Епископа липљанског, викара Епархије рашко-призренске са седиштем у манастиру Високи Дечани.

Под духовним руководством Епископа Артемија и оцем Теодосијем као настојатељем манастир Високи Дечани израстао је у највећи мушки манастир Српске православне цркве. Од обнове дечанског општежића 1992. године у манастиру су развијене бројне активности: дуборез, иконопис, производња свећа, издавачка делатност итд. Манастивиноградима у Великој Хочи код Ораховца производи традиционално дечанско вино и ракију. За време ратних и поратних година на Косову и Метохији игуман Теодосије са својом братијом био је и остао активан у организовању хуманитарне помоћи за страдално становништво без обзира на верску и етничку припадност.

Владика Теодосије носиo je титулу Епископа липљанског по древној епископији града Улпијане (назване Јустиниана Секунда), а касније познате под именом Епископије липљанске, једне од најстаријих православних епископија на нашим просторима.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This