Izaberite stranicu

КАРЛОВАЦ, 17. новембра – Епископ Симеон Злоковић, један од најпознатијих јерараха горњокарловачког трона, рођен у Бијелој на празник Благовести 07. априла 1911. године од оца Душана и мајке Анете, крштен именом Љубомир. У родном месту завршава основну школу, гимназију у Херцег Новом, богословију на Цетињу, а 30. Јуна 1938 године дипломира на богословском факултету, те борави у Берлину на пост-дипломским студијама, где га затиче други светски рат.

По повратку у Србију бива замонашен у маснтиру Раковици, добивши на монашењу име Симеон. Обавља дужности катихете у Јагодини и у Троћој мушкој гимназији у Београду, те рекотора богословије св. Саве у манстиру Раковици, где га и затиче избор за Епископа горњокарловачког. Архијерејски Сабор изабрао га је за Епископа Епархије горњокарловачке на чијем трону остаје све до своје смрти 28. новембра 1990. године у Карловцу.

Његово Преосвештенсто Блаженопочивши Епископ Симеон сахрањен је 30. новембра 1990. године у гробницу Епископа Лукијана (Мушицког) на Православном гробљу Дубовац у Карловцу. Током свог живота Епископ Симеон је у својој опоруци написао следеће »Уколико нас Бог позове пре него ли саградимо гробницу, нека будемо сахрањени у гробници Епископа Лукијана Мушицког у Карловцу. Задужујемо Епархију да нас касније пренесе у порту манастира Гомирија, које је Божје дело али и наш животни крст…»

ПРОГРАМ:

27.11.2010. у 9 часова – Заупокојена Литургија у храму Светог Николаја у Карловцу

28.11.2010. у 9 часова – Света Архијерејска Литругија у манастиру Гомирју. После Свете Литругије полагање у гроб земних остатака и помен.

Извор: Српска Патријаршија/Епархија горњокарловачка

Pin It on Pinterest

Share This