Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201010[/picasa]

IMG_0151.jpg

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/7925/14.11.2010_Patarsos_Ivanu_Crnojevicu.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 14. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством, поводом празника Светих Козме и Дамјана, Свету службу Божију у Цетињском манастиру и парастос господару Црне Горе ивану Црнојевићу у дворској цркви на Ћипуру, у којој почивају његови земни остаци.

На богослужењу су појали ђаци Богословије „Свети Петар Цетињски“.

„Као што је Христос јуче и данас и сјутра вјечно исти и као што његова милост и љубав никад не престају, тако и милост и љубав оних који су Њега примили, који су се са Њим срели, у које се Он уселио, непрекидно зрачи и сија кроз вјекове“, рекао је Владика у литургијској бесједи.

„И грије људска срца, радујући их, просвећујући и исцјељујући. Нијесмо ли ових дана пресвлачили и мошти милостивога и великог богољупца и човјекољупца, нашег оца Светог Петра Цетињскога? Нијесмо ли видјели и својим рукама опипали како се Божанска милост преизобилно излила на њега? Није ли Господ и нас и нашега Патријарха обрадовао додиром са  Светим Петром, са његовим тијелом и кроз њега додиром са Оним Који се њега дотакао? Та, дакле, милост је она милост која је њега загрлила и у њему се остварила она ријеч пророчка: Милост и истина су се срели у њему. Као и у Светм врачевима, љекарима Козми и Дамјану. Истинита милост и истинита љубав, Божја љубав, загрлилли се правда и мир Божји“, рекао је Владика Амфилохије.

Након литургије Владика је до цркве на Ћипуру предводио литију, а онда служио парастос Ивану Црнојевићу, чије земне остатке је држава прије два дана полутајно сахранила након што их је више деценија држала у депоима разних државних институција.

„Кнез и господар Зете Иван Црнојевић је овдје почивао, пронађени су његови земни остаци за вријеме градње овога храма Светога Ђорђа у вријеме блаженог спомена Митрополита Митрофана Бана и били су похрањени управо овдје гдје се сада налази овај саркофаг“, рекао је Владика Амфилохије.

„Наравно, на начин на који је он првобитно био похрањен, са плочом над њим, како је био обичај кроз вјекове. Не, дакле, у некаквим монументалним саркофазима, било да се радило о кнежевима, о краљевима, било о митрополитима, него једноставно у храму Божјем да био свако онај који наиђе изговорио ријечи „помени Боже раба Твојего који почива на овом мјесту“.

„Ту су његови земни остаци почивали до осамдесет и девете године, када је припреман овај храм да у њега буду похрањени земни остаци краља и господара Николе Првог Петровића и краљице Милене. За кратко вријеме су били измјештени, али нажалост не вољом наследника Митрополита Вавиле и Висариона, него вољом бирократа овога града. Његови земни остаци остали су негдје овдје у Општини, на крају и у музеју“.

„Овај саркофаг је постављен на брзину. Надамо се да ће он бити постављен на своје право мјесто, овдје гдје смо се договорили са министром и потпредсједником Владе и да ће и ова његова плоча бити постављена онако како су постављене и плоче краља Николе и краљице Милене и како се сахрањују сви православни хришћани од памтивијека“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This