Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 12. новембра (Светигора прес) – Поводом саопштења за јавност Радне групе за инхумацију земних остатака Господара Ивана Црнојевића обављене данас на Цетињу уз државни протокол, нажалост без црквеног обреда какав припада ктитору Цетињског манастира, изражавамо своје најдубље неслагање и жаљење због, слободно се може рећи, нечувеног садржаја поменутог саопштења.

Радна група се у саопштењу захвалила овој Митрополији и, како се каже, њеном поглавару, али из неког разлога је имала потребу да се у исто вријеме захвали и псеудорелигиозној идеолошкој организацији тзв. ЦПЦ и црквеном преступнику, искљученом из црквене заједнице, бившем и лажном свештенику, њеном предводнику.

Зар се послије више састанака у Митрополији и на Ћипуру, и других договора и преписки Господина Митрополита и његових сарадника са предсједником државе г. Вујановићем, потпредсједником Владе г. Лукшићем, министром културе г. Мићуновићем, градоначелником Цетиња г. Јанковићем, директором Народног музеја г. Пејовићем, директором Завода за заштиту споменика г. Вушуровићем изједначава улога Православне Цркве са једном идеолошком националистичко-шовинистичком организацијом?

У чему се састоји допринос тзв. ЦПЦ и распопа Дедеића? Да ли у томе што нису и данас, по свом већ познатом обичају, покушавали насилно да уђу у храм Божији, стварајући неред, позивајући на проливање братске крви и зазивајући диобе у напаћеном народу Црне Горе? Или можда зато што нису довели, себи сличне, пробисвијете и црквене преступнике из других земаља, да с њима скрнаве гроб и спомен Ивана Црнојевића, доносећи само срамоту и проклетство на Црну Гору?

Неразумно је понашање оног или оних црногорских званичника који су допустили уношење овакве формулације у саопштење Радне групе. То није само унижавање достојанства Православне Цркве, којој је свим срцем припадао и Господар Иван Црнојевић, а која је претрпила многе ненавиднике Божије ријечи и Еванђеља, већ и застиђе Црне Горе пред прошлошћу и пред будућношћу.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This