Select Page

ГАЛЕРИЈА на сајту Епархије РП и КМ

ГРАЧАНИЦА/ПРИЗРЕН, 6. новембра – Мјестобљуститељ Епархије Рашко-призренске Митрополит Амфилохије служио је данас Св. Литургију за усопше у храму Св. Николе на гробљу у Великој Хочи, уз саслужење Викарног Епископа Теодосија, протојереја ставрофора и пароха великохочког Миленка Драгичевића, игумана манастира Св. Козме и Дамјана у Зочишту протосинђела Стефана, јеромонаха Алексеја из манастира Св. Јован и јерођакона Мартинијана.

У Св. Литургији учествовало је око стотињак верника из села који су се данас, на Митровданске задушнице, окупили да се молитвено сете и помоле за своје упокојене сроднике. Након Св. Литургије Владике и свештенство су одслужили парастос упокојенима и обишли сеоско гробље. Након послужења у дому оца Миленка, Владике су обишле Дечанску виницу где их је дечански монах Марко, управитељ винице, упознао са процесом производње надалеко познатог дечанског вина које се вековима производи у Великој Хочи.

Пошто су посетили манастир св. Јована на падинама изнад Велике Хоче, Владике Амфилохије и Теодосије посетили су са протосинђелом Стефаном манастир Зочиште где је у плану обнова преосталих конака који су пострадали у ратним и поратним страдањима.

На крају данашње посете Метохији Владике су обишли новоподигнути храм Успења Пресвете Богородице у Ђаковици где је управо инсталирано подно грејање и у току је постављање мермерног пода. Стара црква у Ђаковици потпуно је уништена и дословно ископана из темеља у мартовском погром 2004. год. и новоподигнута црква саграђена је у окриву процеса обнове коју води Савет Европе.

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This