Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Zbornik_radova_sa_Prevlake.mp3]

1. Древнохришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори
Зборник радова са научног скупа одржаног 17. јануара 2010. у Манастиру Михољска Превлака, Цетиње – Београд 2010, 412 страна

Садржај Зборника

Научни скуп је одржан поводом обележавања 1700 година Миланског едикта и 790 година Митрополије Црногорско-приморске.

У зборнику, богато илустрованом бројним фотографијама у боји, објављена су 24 научна рада стручњака из области теологије, археологије, црквене, опште и националне историје, историје књижевности и уметности. Зборник је штампан са благословом Митрополита Амфилохија у издању Светигоре, издавачке установе Митрополије Црногорско-приморске и Института за теолошка истраживања при Православном богословском факултету Универзитета у Београду. За штампу га је приредио мр Павле Кондић.

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/knjiga_o_Gavrilu_Dozicu.mp3]

2. Патријарх Српски др Гаврило Дожић, Живимо у светињи и слободи, Цетиње – Београд 2010, 685 страна.

Поводом обележавања молитвеног спомена шездесет година од упокојења Патријарха Гаврила Дожића, објављен је зборник изабраних списа, посланица, беседа, аката, писама и записа овог знаменитог јерарха Српске цркве. Кроз зналачки одабране списе даје се преглед педесетогодишње архијерејске службе Патријарха Гаврила и његовог рада на црквеном и националном пољу делатности у преломним збивањима за Српску цркву и народ током прве половине двадесетог века. Велика вредност зборника је у томе што даје нове и до сада непознате детаље из богате биографије патријарха Гаврила, посебно везане за период Првог и Другог светског рата током којих је био ухапшен и интерниран. Изузетно богато је илустрован Патријарховим фотографијама и факсимилима његових рукописа и докумената. Сву историјску документацију и илустрације сабрао је из разних извора и архива и приредио за штампу мр Павле Кондић. Митрополит Амфилохије је, у предговору, дао најбољи приказ духовног профила Патријарха Гаврила, сагледан кроз његову реч изговорену са архијерејских катедри епархија Рашко-призренске, Пећке, Црногорско-приморске и Београдске тј. свесрпске.

Зборник је штампан са благословом Митрополита Амфилохија у издању Светигоре, издавачке установе Митрополије Црногорско-приморске и Института за теолошка истраживања при Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

П.К.

Pin It on Pinterest

Share This