Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/28201011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Velje_Duboko.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 28. октобра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством и уз присуство многих мјештана освештао Часни крст у засеоку Вукодо у Вељем Дубоком у Ровцима, постављен на старом кућишту покојног Вука Бећковића, официра војске Краљевине Југославије, који је погинуо у Словенији 1944. године. Ктитори крста су његова дјеца Матија, Љубомир и Љубица са породицама.

Митрополит је том приликом крстио Драгослава Драшковића и његових пет кћери.

Међу присутнима је био и брат покојног Вука, деведесетдвогодишњи Микоња Бећковић.

„Велики је Божји дар да овај часни крст засија у овом древном мјесту“, рекао је Митрополит Амфилохије. „И до сада је он сијао, и на храму и у домовима, а нарочито на свима вашим и нашим прецима који су живот живјели у његовом знаку, крштавајући се и примајући печат дара Духа Светога. У знаку часног крста је и овај дом Бећковића. Ево, од њега су остали зидови, вазнио се на небеса, заједно са свима онима који су га градили и чији живот је био у знаку часнога крста. У знаку крста им је и вријеме и вјечност њихова“.

„Нека овај крст буде спомен на распети дом Бећковића, на оне који су га градили и страдали за крст часни и слободу златну. Међу њима и Вуку Бећковићу и свима који су часноме крсту остали вјерни до своје смрти. А нема веће вјерности од те“, рекао је Владика Амфилохије.

„Кад су ове куће постајале кућишта и зарастале у трње и коприву, понеко би рекао ко је овуда пролазио: треба овде нешто да направите, грехота је да оно онако стоји“, рекао је познати српски пјесник Матија Бећковић. „Ја сам и тада мислио да би ту било најприродније да буде један крст. И после много година летос, на оном путу кад се скреће за Острог ја сам видео овај крст и помислио да је то тај који би требало да буде овде у Вукодолу. Са Владиком острошким сам се брзо договорио да буде од истога камена, исте величине, да се онај удвоји и умножи и да дође у Веље дубоко“.

„Кад се то десило и кад је мој брат Љубо дошао овде да га постави и да све уреди, ја сам га питао како изгледа. Као да је ту одувек био, одговорио је он. И заиста је и био, само је сад постао видљив. Одавно је стајао над нашим родом и одавно био наша једина и права кућа. Ми смо се одувек клели „овога ми крста“, а сад ћемо кад се тако кунемо мислити и на овај овде. А ево стасао је и Митрополит црногорски, прави и достојни, да га освешта, а ту је и наш Микоња још доживео и да га види. Хвала вам свима што сте дошли, а ове девојке што су се данас крстиле, баш су то учиниле. Чекале су и дочекале“, рекао је Матија Бећковић.

Освештање и крштење је организовано уочи празника Св. апостола и евангелисте Луке – Лучиндана, крсне славе Вељедубочана. Поводом овог празника јутрос су у цркви Св. пророка Илије Свету литургију служили презвитер Обрен Шарић, парох морачко-ровачки и парох херцегновски презвитер Владан Пантелић, некадашњи парох морачко-ровачки, и благословили славске колаче вељедубочким славарима.

Митрополит је данас посјетио и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, Манастир Дугу Морачку код Биоча и Манастир Златицу у Подгорици.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This