Izaberite stranicu

Из штампе је изашао лучиндански, или боље рећи светопетровски 203. број Светигоре – образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. И овај број је препун разноврсних чланака о актуелним збивањима из живота Цркве, мирског живота, тема из богословља, историје, разговора, чуда…

Поводом празника светог Петра Цетињског који се слави истог дана кад и Лучин-дан, празника Цетињске богословије, највише текстова у новој Светигори посвећено је управо светом Петру. Бесједом Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Амфилохија под називом „Моћ ријечи светог Петра Цетињског“, отвара се низ садржаја о светитељу. Поводом 180 година од упокојења светог Петра Цетињског, проф. Весна Тодоровић пише о нашем истинском духовном и националном учитељу. О светом Петру као прејемнику светосавског предања казује дипломирани теолог Марко Јефтић. Историчар Предраг Вукић је објавио оглед под називом „Српска народносна мисао у списима светог Петра Цетињског“. У новом броју се нашао и фрагмент тестамента светог Петра. Истога дана кад се свети Петар упокојио, његов синовац Раде га је наслиједио. О владици Раду није писано у овом броју, али јесте о његовој поноситој мајци, Ивани, у рубрици Мајке хришћанке.

3. октобра у Пећкој патријаршији свечано је уведен у трон српских патријараха Његова светост Патријарх српски Иринеј. О тој великој свечаности српске Цркве илустративно говори репортажа часописа.

Следећа репортажа саопштава о слави манастира Мораче и спомену на упокојење Патријарха Гаврила Дожића.

У мају мјесецу ове године ученици четврте генерације Богословије светог Петра Цетињског обиљежили су десет година матуре одласком у свети град Јерусалим. Путопис о ходочашћу припремио је теолог Александар Вујовић.

Ових дана се дигло много буке око геј-параде, о том „насиљу над моралним поретком ствари“ за часопис Печат је изнио свој став и став Цркве Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије. Светигора је преузела разговор. Насупрот абнормалним односима, содомском гријеху стоји света Тајна брака, о којој такође читате извод бесједе Митрополита Амфилохија.

О заједничком животу уопште, нетрпељивости међу људима мало се говори. О тој занимљивој и важној теми у новом броју Светигоре наћи ћете разговор са оцем Томом Хопком, ректором Богословије светог Владимира у Крествуду. Ако је основ заједнице љубав, онда је она заснована на чврстим темељима. А о љубави- тој највећој од свих врлина говори протојереј Владимир Берозонски.

Нови број Светигоре доноси и отворено писмо Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Амфилохија поводом увођења „црногорског језика“ као службеног у школама Црне Горе.

Остала актуелна збивања из наше Митрополије, из отаџбинске Цркве, Помјесних цркава и свијета нашла су мјеста у хроникама листа.
Тема богословља у овом броју је „Бог и завети његових народа“ коју потписује Матеј Арсенијевић, а тема историје „Повратак Христовог крста из Персије“, ђакона Бориса Фајфрића.

Неколика доживљаја чудесних исцјељења такође су нашла мјеста у новом броју Светигоре.

У рубрици поезија објављене су двије пјесме Ђорђа Сладоја.
С.Ж.

Pin It on Pinterest

Share This